У Черкасах відкрили пам’ятник генералові-прикордоннику Ігорю Момоту

13:24, 25.08.2016
У Черкасах відкрили пам’ятник генералові-прикордоннику Ігорю Момоту

Ігор Момот загинув на робочому місці від російських "Градів". (Держприкордонслужба.)

Герої не вмирають! Тож відтепер у центрі Черкас генерал Ігор Момот, який загинув під обстрілом російських «Градів» на кордоні Луганської області з Росією, буде спостерігати за життям мирного міста.

Адже саме тут, біля Свято-Троїцького собору, героїчному прикордоннику встановили пам’ятник.

Відкрила його дружина генерала Надія разом із його побратимом – підполковником Віктором Сулимою, заступником начальника Оршанецького навчального центру Прикордонних військ України, яким раніше керував Момот.

Над монументом працював черкаський скульптор Іван Фізер. 

«11 липня виповнилося два роки як загинув Ігор Момот, 18 серпня – 51 рік від дня його народження. Але відкриття приурочили до Дня незалежності, бо якби не такі герої, як він, то не факт, що нині ми змогли б святкувати 25-річчя незалежності держави», – говорить «УМ» голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, який був другом генерала.

Аби покласти квіти до погруддя Ігоря Момота вишикувалася велика черга.Пані Надія Момот вдячна черкащанкам за те, що пам’ятають і поважають її чоловіка.

За її словами, Ігор Федорович був одним із перших, хто поїхав захищати Україну, бо «хто, як не я». І відкриття цього пам’ятника – це вшанування ще й інших черкащан, які загинули на сході України. 

Загинув Ігор Мамот в Луганській області в районі пункту пропуску державного кордону «Довжанський» під час обстрілу з установки «Град» позицій українських прикордонників 11 липня 2014 року з боку Російської Федерації.

12 липня 2014 року Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв йому військове звання генерал-майора.