У Ріо відсторонили арбітра, який засудив борця Жана Беленюка у фіналі

13:36, 22.08.2016
У Ріо відсторонили арбітра, який засудив борця Жана Беленюка у фіналі

Об’єднаний світ боротьби (UWW) відсторонив трьох арбітрів з боротьби за «підозрілу манеру суддівства»: грузина Темо Казарашвілі, Тон Кін Чона з Південної Кореї і росіянина Сергія Новаківського.

 

Як зазначають у UWW, причиною відсторонення суддів є їхня робота в чвертьфінальному поєдинку Олімпіади-2016 з вільної боротьби між пуерторіканцем Франкліном Гомесом і борцем з Узбекистану Іхтіером Наврузовим.

 

Етична комісія UWW проведе розслідування обставин, що стосуються спірного поєдинку. І, в разі необхідності, застосує санкції до арбітрів.

 

Ця ж трійка суддів - Казарашвілі, Чон і Новаківський обслуговувала сутичку за бронзові медалі між монгольським борцем Ганзорігійном Мандахнараном і узбеком Іхтіером Наврузовим, яка закінчилася скандалом.

 

Нагадаємо, Темо Казарашвілі працював арбітром під час фінального поєдинку українця Жана Беленюка, перемогу в якому, при спірному суддівстві, присудили росіянину грузинського походження Давиту Чекветадзе.

 

 

Арбітр є громадянином Грузії, але в соцмережах зазначає, що живе в Росії. 

 

Міністр спорту України Ігор Жданов заявив тоді, що золото у Беленюка вкрали. А сам український борець, якому дісталося лише срібло, додав, що у світовій федерації боротьби завжди було сильне російське лобі, що досягає свого завдяки великим грошам.

 

Федерація греко-римської боротьби України готує апеляцію щодо результатів фіналу на Олімпіаді у Ріо. На думку української сторони, арбітр поєдинку Темо Казарашвили судив на користь росіянина.

 

Також Беленюку можуть віддати «золото», якщо допінг-проба росіянина Давита Чекветадзе буде позитивною.