Помер Микола Семеняка – легендарний «афганець» з дев'ятої роти, євромайданівець і доброволець «Айдару»

13:08, 27.06.2016
Помер Микола Семеняка – легендарний «афганець» з дев'ятої роти, євромайданівець і доброволець «Айдару»

В ніч на понеділок пішов з життя депутат Київської обласної ради VII скликання, «афганець», доброволець «Айдару» Микола Семеняка. За попередньою інформацією, смерть настала через серцевий напад, повідомляє прес-служба Київської облради.

 

Микола Семеняка народився 6 грудня 1967 року в селі Кам’яне Рокитнівського району Рівненської області.

 

Під час проходження строкової служби, потрапив до Афганістану, де служив у легендарній 9-й роті 345-го окремого парашутно-десантного полку. Кавалер ордену Червоної Зірки. Саме Микола Семеняка став прототипом «хохла» у фільмі Сергія Бондарчука «Дев’ята рота». Цю роль зіграв сам режисер.

 

У 2004 році – Микола Семеняка учасник Помаранчевої революції.

 

У вересні 2011 року Микола Семеняка був одним з тих, хто повів розлючених «афганців» на штурм Верховної Ради, протестуючи проти грабіжницької пенсійної реформи. Тоді чимало переляканих провладних депутатів зривали з лацканів піджаків депутатські значки.

 

У 2013-2014 роках був учасником Революції Гідності у складі 8-ї Афганської сотні. У грудні 2013 році в Баришівці на нього було скоєно замах: невідомий стріляв по автівці «афганця», але влучив лише в колесо.

 

З березня по травень 2014 року – голова Баришівської районної ради Київської області. Після цього залишив посаду і разом з іншими ветеранами війни в Афганістані пішов на східний фронт.

 

У 2014-2015 роках був учасником бойових дій в складі добровольчого батальйону «Айдар» на сході України. З листопада 2015 року – депутат Київської обласної ради VII скликання.