В Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

13:19, 21.05.2023
В Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

Внаслідок політичних репресій комуністичний режим упродовж кількох десятиліть знищив в Україні мільйони наших співвітчизників.

Третьої неділі травня, щороку, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. Пам’ятна дата була встановлена указом Президента від 21 травня 2007 року.

 

Як інформує УМ, про це нагадує газета Україна молода.

 

Пам'ятну дату запровадили в Україні з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

 

Невідомо, скільки людей загинули внаслідок політичних репресій в Україні. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в державі було заарештовано майже півтора мільйона осіб. Велику кількість із них було розстріляно, а всі інші люди — пройшли заслання, вислання, табори та в'язниці.

 

Під терор потрапили майже всі верстви українського населення. Особливо тяжкою стали репресії, які були під час режиму Сталіна та його прибічників у 1930-х роках.

 

Упродовж багатьох років радянська влада приховувала сліди своїх злочинів. Зокрема, на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, а також місцевість розрівнювали бульдозерами.

 

Один із трагічних символів тієї політичних репресій є Биківня під Києвом. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. За різними даними, тут у 1937-1941 роках було захоронено від 20 до 100 тисяч безневинно розстріляних жертв комуністичного терору. Декілька років сюди практично щоночі звозили тіла жертв НКВС, замордованих у кількох київських катівнях. Серед них — письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський та десятки тисяч інших безневинних жертв.

 

Нагадаємо, у День памʼяті та примирення, 8 травня, Україна вшановувала тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.

 

Як повідомляла УМ, Україна закликала світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році.