Національне військове меморіальне кладовище створять в Україні

12:07, 01.06.2022
Національне військове меморіальне кладовище створять в Україні

В Україні збудують Національне військове меморіальне кладовище. (minregion.gov.ua)

Верховна Рада проголосувала більшістю голосів за створення Національного військового меморіального кладовища в Україні.

 

Як інформує Україна молода, за відповідний законопроєкт про внесення змін до деяких законів щодо Національного військового меморіального кладовища (№4225) у другому читанні та в цілому проголосували 286 народних депутатів під час засідання у вівторок.

 

З сайту Ради відомо, що ухваленим законом передбачено, що Національне військове меморіальне кладовище є об'єктом права державної власності та не підлягає приватизації або передачі в оренду.

 

«Створення Національного військового меморіального кладовища закладе основу практичної реалізації державної політики гідного вшанування загиблих Захисників та Захисниць України, – зазначила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна. – Фактично – це започаткування основ культури пам’яті незалежної Української Держави про полеглих Воїнів. Ми маємо гідно вшановувати наших Героїв, які полягли за Україну, за її суверенітет і територіальну цілісність».

 

Питання про відведення земельної ділянки для розміщення на ній Національного військового меморіального кладовища вирішується відповідно до Земельного кодексу України.

 

Замовником будівництва Національного військового меморіального кладовища є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни.

 

Будівництво Національного військового меморіального кладовища здійснюється за рахунок коштів державного бюджету відповідно до закону.

 

Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначається Кабінетом Міністрів.

 

Витрати на поховання померлих на території Національного військового меморіального кладовища здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

 

Зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюються на території Національного військового меморіального кладовища, затверджується Кабінетом Міністрів.

 

У разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюється за рахунок коштів держбюджету з наступним їх відшкодуванням за рахунок винних осіб згідно із законом.

 

Утримання в належному стані та охорона Національного військового меморіального кладовища забезпечується за рахунок коштів держбюджету відповідно до закону у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

 

Як повідомляла «УМ», створити Національне військове меморіальне кладовище в Україні планували ще рік тому. Втім, цей процес тоді загальмувався.