Сьогодні День пам’яті жертв політичних репресій

10:56, 15.05.2022
Сьогодні День пам’яті жертв політичних репресій

За період «Великого терору», за оцінками істориків, на території УРСР було засуджено 198918 осіб. (Фото: Фейсбук Музей Голодомору I Holodomor Museum)

Биківня, Дем’янів лаз, Тюрма на Лонцького. Сандармох, Соловки, Колима. Караганда, Кенгір, Норильск… Це тільки окремі назви тих страшних місць, де Україна розгубила цвіт своєї нації. Сотні тисяч життів і доль перемолола людиноненависницька машина «червоного терору».

 

Як інформує УМ, про це нагадали 15 травня у Музей Голодомору на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Тільки за період «Великого терору», за оцінками істориків, на території УРСР було засуджено 198918 осіб. Майже двом третинам винесли найвищу міру покарання – розстріл.

 

Саме так закінчили свій земний шлях 73-річний митрополит УАПЦ Василь Липківський, 54-річний художник Михайло Бойчук, 50-річний режисер Лесь Курбас, 46-річний селекціонер Володимир Симиренко, 47-річний літератор Микола Зеров,  44-річний драматург Микола Куліш, 33-річний поет Марко Вороний, 31-річний педагог Богдан Крушельницький та сотні інших.

 

Ще сотні тисяч українців з тавром «ворог народу» пройшли через в’язниці, заслання, табори, психіатричне лікування. Ні соціальний статус, ні фах, ні вік не захищали від каральної машини: терор і репресії зачепили всі верстви українського населення - від наукової та творчої інтелігенції до селян.

 

Наслідками кампанії комуністичного терору 1930-х років в Україні, ініційованої Сталіним, стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, викорінення будь-якого вільнодумства, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій та денаціоналізація.

 

85 років по тому Україна знову переживає геноцид «русского мира» та плюндрування «визволителями» всього українського. Вкотре кацапи нищать наш цвіт, намагаються придушити волю і опір українців.

 

На сьогодні вже більше мільйона громадян України ( з яких 100 тисяч - діти) після "фільтраційних таборів" росіяни насильно депортували в рф. Ті хто не проходять "фільтрацію" - знищуються.

 

Але ми вистоїмо і переможемо! Пам’ятаючи минуле, стаємо сильнішими.

 

Як повідомляла УМ, правоохоронці після звільнення від ворога виявили вісім масових поховань мирних жителів, убитих російськими загарбниками на Київщині.