Війна і міф: Георгій Жуков був «м’ясником», а не «маршалом перемоги», відео

14:11, 12.05.2022
Війна і міф: Георгій Жуков був «м’ясником», а не «маршалом перемоги», відео

Пам’ятник Жукову у Харкові зносили двічі: у 2019-му та у 2022-му. (Фото з відкритих джерел)

Відомий радянський воєначальник часів Другої світової війни Георгій Жуков був перетворений радянською пропагандою на забронзовілого ідола тоталітарної військової машини.

 

Тоді як рядові бійці його називали «Катафалком» і «М’ясником».

 

Як інформує Україна молода, на цьому акцентує Український інститут національної пам'яті.

 

Зокрема, історики УІНП нагадали про одну із серій проєкту «Війна і міф», яка  деконструює радянський наратив про Георгія Жукова, як, «Маршала Перемоги».

 

«Адже Жуков - яскрава ілюстрація брехливості та штучності тоталітарного режиму, спадкоємцем якого є путін.

 

Акцентуємо, Георгій Жуков — постать неоднозначна і міфологізована. Культ його особи, який створили в СРСР і який продовжується в сучасній росії, далекий від історичної правди. А самого полководця перетворено з живої людини на яскравий ярлик, який і нині використовують у політичних цілях», - зауважили українські історики.

 

І додали: «Пам’ятайте, що  перемозі над нацизмом ми завдячуємо мільйонам солдат й офіцерів. Неетично нівелювати їхню жертву та їхній внесок і пов’язувати перемогу з якимось одним  ім’ям».

 

 

До речі, над проєктом працювали: Зоя Бойченко, Тетяна Бойко, Антон Дробович, Аліна Карбан, Максим Майоров, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко.

 

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова, а саме: міф «Жуков – Маршал Перемоги» (автор – Ростислав Пилявець).

 

Як повідомляла «УМ», виступ путіна на Червоній площі 9 травня стримано критикують навіть на росії.

 

Господар Кремля вдався до звичної фальсифікації історії та пропагандистських наративів щодо України. Слово «Україна» він жодного разу не промовив.

 

Нагадаємо, востаннє бюст радянському маршалу Георгію Жукову демонтували, а потім вивезли і викинули на смітник у Харкові 17 квітня 2022 року.