На Кіпрі знайшли стародавні прикраси з Єгипту і печатку з Месопотамії, фото

18:24, 04.12.2021
На Кіпрі знайшли стародавні прикраси з Єгипту і печатку з Месопотамії, фото

(Dailymail.)

Дві гробниці бронзового століття, в яких виявили золоті прикраси віком три тисячі років, знайшли археологи на Кіпрі.

 

Проаналізувавши знахідки археологи констатували, що артефакти розповідають історію інтенсивної торгівлі Кіпру з Єгиптом і Межиріччям (Месопотамією).

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання Dailymail.

 

Одним зі скарбів є Кулон із цільного золота у формі квітки лотоса з інкрустацією з дорогоцінного каміння. Він схожий на прикраси, які носила давньоєгипетська цариця 18-ї династії Нефертіті.

 

Прикраси було знайдено у одній з двох гробниць, які виявили ще у 2018 році на невеликому середземноморському острові, але археологи з Ґетеборзького університету зовсім недавно дослідили їх всередині.

 

 

Поряд із розкішними прикрасами команда також виявила останки 155 осіб (!) та скарб із 500 предметів у двох гробницях разом узятих.

 

Щойно команда змогла проаналізувати останки та артефакти, вони виявили сотні скелетів та скарбів.

 

Одна особливо важлива знахідка – це циліндрична печатка з мінералу гематиту з клинописним написом із Месопотамії (сучасний Ірак), який археологи змогли розшифрувати.

 

Професор Пітер Фішер, керівник розкопок, сказав у своїй заяві: "Текст складається з трьох рядків і згадує три імені. Один з них – Амурру, бог, якому поклоняються в Месопотамії".

 

"Два інших - історичні королі, батько і син, яких нам недавно вдалося відстежити в інших текстах на глиняних табличках того ж періоду, тобто 18 століття до нашої ери

 

В даний час ми намагаємося визначити, чому печатка опинилася на Кіпрі більш ніж за 1000 км від того місця, де вона була зроблена", - додав він.

 

Обидві структури використовувалися протягом сотень років, приблизно з 1500 по 1350 до нашої ери, а скелети і похоронні предмети лежали один на одному.

 

Так, один із скелетів належав п'ятирічній дитині, яка була похована з безліччю коштовностей, у тому числі цільною золотою тіарою та намистом з бісеру. Ймовірно, ця дитина належала до елітної сім'ї.

 

 

Команда науковців працює на цьому місці з 2010 року, але лише три роки тому вони виявили дві гробниці.

 

Похоронні споруди утворюють підземні камери, у кожному з яких є велика кількість людських скелетів.

 

Золоті прикраси, а також скарабеї (амулети у формі жуків з ієрогліфами) та рештки риби, що привезена з долини Нілу, розповідають історію інтенсивної торгівлі з Єгиптом.

 

Порівнявши із аналогічними знахідками з Єгипту, археологи також змогли датувати прикраси.

 

"Порівняння показує, що більшість об'єктів відносяться до часів Нефертіті і її чоловіка Ехнатона близько 1350 до н.е.", - сказав Фішер.

 

"Золотий кулон, який ми знайшли - квітка лотоса з інкрустацією з дорогоцінного каміння. Нефертіті носила схожі прикраси", - зазначив професор.

 

"Те, як кераміка змінювалася на вигляд з часом, дозволяє нам датувати її і вивчати зв'язки цих людей з навколишнім світом"

 

"Що мене найбільше захоплює, то це розгалужена мережа контактів, які у них були 3400 років тому", - сказав Фішер.

 

Фішер каже, що наступним кроком цієї дивовижної роботи буде аналіз ДНК скелетів.

 

"Це покаже, як різні люди пов'язані один з одним і чи є іммігранти з інших культур, що не малоймовірно з огляду на великі торгові мережі", - сказав він.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно у знаменитому єгипетському місті Луксор одразу по завершенню реставрації відбулася  церемонія відкриття давньої Алеї сфінксів.