Хетер коне: російська Казань хоче поминати загиблих від військ Івана Грозного

19:06, 09.09.2021
Хетер коне: російська Казань хоче поминати загиблих від військ Івана Грозного

Заходи на Хетер коне проводяться в Казані щорічно з 1989 року. (Фото: портал «Idel.Реалії»)

Група представників татарської інтелігенції звернулася до президента Татарстану Рустама Мінніханова з проханням включити Хетер коне (День пам'яті полеглих захисників Казані під час кривавого захоплення Казанського ханства військом Івана Грозного в 1552 році) в календар пам'ятних дат республіки.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє портал «Idel.Реалії».

 

Автори листа просять Мінніханова внести зміни в закон «Про святкові дні і пам'ятні дати Татарстану» і назвати 15 жовтня Днем пам'яті героїв, полеглих в 1552 році при спротиві московським загарбникам.

 

«Сьогоднішня мета - зберегти національну традицію, не перетворитися в націю «без голови, без пам'яті, без історії!» - сказано в зверненні.

 

У листі на ім'я глави республіки йдеться про те, що заходи на Хетер коне проводяться в Казані щорічно з 1989 року.

 

«Якщо ми перервемо цей «ланцюг пам'яті», то 10 мільйонів татар, які проживають в Росії і за її межами, не пробачать нас, а майбутні покоління позбудуться історичного підґрунтя», - пишуть автори листа.

 

Вони пропонують ставити на День пам'яті вистави та вистави на історичну тематику. На їхню думку, також в цей день можна проводити масові мітинги і вуличну ходу.

 

Всетатарський громадський центр, нещодавно зіткнувся з тиском влади щодо проводення в Казані заходи в День пам'яті, які відбувалися з 1989 року. У наступні роки влада заборонила ходу в центрі, а мітинг був перенесений в околиці Казані.

 

У 2020 році влада спробувала заборонити проведення Хетер коне, однак після судового розгляду Всетатарскій громадський центр все-таки домігся дозволу провести День пам'яті.

 

У травні 2021 року Духовне управління мусульман прийняло рішення про щорічне проведення Хетер коне.