У Дрогобичі перепоховали останки десятків жертв НКВС, фото

15:40, 15.07.2021
У Дрогобичі перепоховали останки десятків жертв НКВС, фото

Прощання з жертвами комуністичного терору розпочалося з монастирського храму апостолів Петра і Павла. (Фото міськради Дрогобича)

На Львівщині, в місті Дрогобич перепоховали останки 78 людей. Їх було знайдено під час пошукових робіт у 2018 -2019 роках у колишньому тюремному саду (сьогодні приміщення Дрогобицького педуніверситету).

 

Людські останки лежали у 24 поховальних ямах.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в пресслужбі міськради Дрогобича у четвер. 

 

Згідно з дослідженнями пошуково-ексгумаційного центру «Доля», ці люди були в’язнями Дрогобицької тюрми у часи сталінських репресій – у 1939-1941 і у 1944-1953 роках. Переважна більшість закатована у 1944 році.

 

 

Під час антропологічної експертизи у більшості останків виявлено кульові отвори. Постріли переважно здійснювали у потилицю, стріляли зі зброї, яка тоді була в НКВС. В одному випадку людину добивали кастетом.

 

У ямах при людських останках знайшли ґудзики, чоботи, радянські застібки від ременів, залишки форми.

 

 

«Радянська тоталітарна окупаційна машина закатувала людей тільки за те, що вони були українцями, мали інший погляд на розвиток України. Ці люди – жертви НКВС. Серед загиблих у двох ямах віднайдені останки воїнів УПА, про що свідчить супровідний матеріал, який ми віднайшли. Мабуть, це ті воїни, які загинули у боях з НКВС чи були поранені, а потім привезені у тюрму і там закатовані. Ми відібрали матеріали, щоб потім провести дослідження і, можливо, вдасться частину ідентифікувати», – каже керівник центру «Доля» Святослав Шеремета.

 

 

Прощання з жертвами комуністичного терору розпочалося з монастирського храму апостолів Петра і Павла. Скорботна процесія вулицями Дрогобича пройшла з домовинами до площі Ринок. Тут відбулась панахида і скорботне віче.

 

 
Загальноміську панахиду очолив владика Ярослав Приріз. За його словами, священний обов’язок усіх присутніх – пам’ятати невинних героїв та плекати пам’ять про них.
 
Робити усе для того, аби нащадки тоталітарного режиму більше ніколи своїм чоботом не топтали наші землі та не сіяли зло – закликав усіх присутніх міський голова Дрогобича Тарас Кучма.
 
 
 

Поховали 78 жертв НКВС на Полі Скорботи у Дрогобичі.

 

 

Нагадаємо, що 30 років тому, 14 липня 1991 року, у Дрогобичі перепоховали 486 останків людей, які були теж знайдені на території колишньої тюрми НКВС. Це були закатовані і розстріляні мешканці Дрогобича і довколишніх містечок і сіл 1939-1941 роках, більшість закатували наприкінці червня 1941 року, коли радянська влада і і війська НКВС тікали з Західної України перед приходом німецької армії.

 

У цей день у Дрогобицькій територіальній громаді оголосили день жалоби.