НБУ вводить пам’ятні монети на честь лідера ОУН Коновальця та Героя України Сліпака

11:28, 08.06.2021
НБУ вводить пам’ятні монети на честь лідера ОУН Коновальця та Героя України Сліпака

Пам’ятна монета присвячена Василю Сліпаку (2 гривні, нейзильбер).

У червні 2021 року Національний банк України запроваджує в обіг одразу чотири пам’ятні монети різного номіналу, присвячені видатним особистостям та народному мистецтву нашої країни. Регулятор вирішив вшанувати пам’ять борців за свободу України та духовну спадщину держави.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

 

Зокрема, з 9 червня вводяться в обіг пам'ятні монети "Євген Коновалець" (2 гривні, нейзильбер) та "Спадок" (10 гривень, срібло), з 21 червня – монети "Василь Сліпак" (2 гривні, нейзильбер) та "25 років Конституції України" (10 гривень, срібло).

 

Художник Андрій Єрмоленко так написав про монету присвячену Василю Сліпаку в створенні якої він брав участь:
 
"Таки випустили! ! Дуже відповідально було! Чому уникнув дат народження і смерті, бо легенди не вмирають! А це наша легенда , яку ми маємо пам'ятати і розказувати всім наступним поколінням! Ця особа співставна з Гераклом  та Орфеєм в одному лиці, навіть ще крутіша - бо Василь існував точно і ми його сучасники! Шкода що  більшість населення України не вміє цінувати власних героїв!".
 
 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч від якого напис УКРАЇНА (півколом); у центрі на дзеркальному тлі – портрет Василя Сліпака, праворуч від якого: нотний рядок, номінал монети – 2, графічний символ гривні, рік карбування монети – 2021 і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; ліворуч написи: ВАСИЛЬ СЛІПАК “МІФ” (унизу півколом).На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено соловейка на стволі автомата, стилізовані гілки дерев (угорі та внизу).

Пам'ятна монета "Євген Коновалець" присвячена військовому і політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, Євгену Михайловичу Коновальцю.

 

На аверсі монети розміщено: на тлі калинової гілки, яка обрамляє монету ліворуч, – малий Державний Герб України (угорі), праворуч від якого напис – УКРАЇНА; по центру, на дзеркальному тлі, фалеристична пам'ятка часів визвольних змагань у вигляді монограми з двох літер "С", переплетених гілкою червоної калини, – відзнака "Стрілецька Рада"; праворуч від якої – слова Є. Коновальця: ...БУДЕМО/ МАТИ СИЛУ,/ ТОДІ ВИЙДЕМО/ ПОБІДНО/ З НАЙГІРШОГО/ ЛИХОЛІТТЯ/ І ЗДОБУДЕМО/ ВСЕ, ЩО НАМ/ ТРЕБА – та його факсиміле; унизу: номінал монети – 2 ГРИВНІ та рік карбування монети – 2021; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч від фалеристичної пам'ятки).

 

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено Євгена Коновальця, ліворуч від якого напис – ОУН та стилізований тризуб з мечем; праворуч написи: ЄВГЕН КОНОВАЛЕЦЬ (півколом), роки життя: 1891-1938 (унизу).

 

Пам'ятна монета "Спадок" присвячена розкриттю в художньо-образній манері народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, що залишились від попередніх поколінь і представлені прадавнім символом Сонця, життєвої сили, еволюції Всесвіту і життя взагалі, надбанням видатної універсальної цінності матеріальної та духовної культури нашого народу, що зустрічається на писанках, вишиванках, в орнаментах.

 

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України (позолочений), над яким рік карбування монети – 2021; унизу півколом написи: УКРАЇНА і 10 ГРИВЕНЬ; у центрі зображено прикрашену знаками-символами, оберегами, візерунками спіраль – багатозначний символ еволюції Всесвіту.

 

На реверсі монети в оточенні стилізованої рослинності зображено козака Мамая, який тримає стилізоване українське небо, українську культуру, весь багатовіковий спадок народу. Угорі розміщено напис – СПАДОК.