Визнання ветеранів УПА борцями за незалежність підтримує половина українців

16:34, 07.05.2021
Визнання ветеранів УПА борцями за незалежність підтримує половина українців

Цього року вже 46% українців позитивно ставляться до рішення влади про визнання воїнів УПА борцями за незалежність України.

Ставлення українців до визнання воїнів Української повстанської армії борцями за незалежність є переважно позитивним по всій території України: як на Заході країни, так і в Центрі й навіть на Півдні і Сході.

 

При цьому, з року в рік усе більше українців схвалюють визнання вояків УПА на державному рівні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова під назвою «День Перемоги і його місце в історичній пам'яті українців».

 

Так, цього року вже 46% українців позитивно ставляться до рішення української влади про визнання воїнів УПА борцями за незалежність України. Проти цього визнання – 29%.

 

При цьому, за даними опитування, 9% респондентів відповіли, що їм байдуже, і ще 16% не визначилися.

 

Зауважимо, що рівно рік тому, як повідомляла «УМ», законодавчо закріплене визнання воїнів УПА борцями за незалежність підтримувало дещо менше українців: 44,4%. Щоправда противників УПА також було значно менше -  22%, а байдужих, навпаки, було більше – 16%.

 

Цього ж року, більшість українців підтримує це рішення у західному та центральному регіонах (80% та 47% відповідно). У південному та східному регіонах підтримують це рішення по 20–25%.

 

Також у центральному, південному та східному регіонах є приблизно по 20% тих, хто поки не визначилися зі своїм ставленням, але ці люди не висловлюють негативного ставлення до визнання воїнів УПА борцями за незалежність України.

 

Молодь більше схиляється до підтримки цього рішення (50% «за» і 19% «проти» серед групи 18–29 років, а серед людей, яким за 60 років – 42% «за» і 39% «проти»). Є вікові відмінності й усередині регіонів. Зокрема, серед молоді Півдня та Сходу України близько по 30% тих, хто підтримує та хто не підтримує це рішення, решта ставиться байдуже або не визначилася.

Водночас, діяльність лідера ОУН (б) Степана Бандери як історичної постаті позитивною для України вважають 32% громадян, стільки ж вважають його діяльність негативною. Ще 21% – наскільки позитивною, настільки й негативною.

 

Позитивне ставлення переважає у Західному регіоні (70%). У Центральному регіоні по 27% вважають його діяльність позитивною чи негативною, і також ще 27% – наскільки позитивною, настільки й негативною.

 

Негативне ставлення переважає у Південному та Східному регіонах, тут діяльність Степана Бандери вважають негативною для України 54% та 48% відповідно, а позитивною – по 11% в обох регіонах. Істотна частка мешканців Півдня та Сходу вважають діяльність Бандери наскільки позитивною, настільки й негативною (15% та 25% відповідно).

 

Молодь більш схильна вважати Степана Бандеру історичною постаттю, чия діяльність була скоріша позитивною для України.

 

36% прихильників "Слуги народу" вважають Степана Бандеру позитивною історичною постаттю, 27% – негативною. Серед прихильників ОПЗЖ позитивно оцінюють внесок Степана Бандери в історію України лише 4%, а 63% – негативно. Натомість прихильники партії "ЄС", навпаки, переважно оцінюють постать Степана Бандери позитивно (57%), негативно – лише 12% прихильників цієї партії.

Загальноукраїнське опитування провів фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

Опитаний 2021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

 

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА посольства Нідерландів.

 

Як повідомляла «УМ», відносна більшість опитаних українців (48%) погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту "Молотова-Ріббентропа".

 

Також більше 40% українців вважають, що Україна на офіційному рівні має відзначати обидві історичні дати, пов’язані із Другою світовою війною: як День пам'яті та примирення 8 травня, так і День перемоги над нацизмом 9 травня.