У Дрогобичі перепоховають останки жертв репресій СРСР

10:04, 21.03.2021
У Дрогобичі перепоховають останки жертв репресій СРСР

Міське Поле Скорботи, де перепоховають жертв репресій СРСР

Віднайдені ще у 2019 році в саду колишньої тюрми НКВС на вулиці Стрийській в Дрогобичі останки жертв комуністичного режиму –  представники громади та місцевої влади містечка вирішили урочисто перепоховати на міському Полі Скорботи.

 

Як інформує УМ, процес поховання віднайдених останків напередодні обговорили під час наради за участі голови депутатської комісії Львівської обласної ради з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослава Шеремети, заступника міського голови Дрогобича Андрія Ковча, фахівців меморіально-пошукового центру «Доля», представників духовенства та міської ради Дрогобича.

 

«Пошукові роботи велися фахівцями меморіально-пошукового центру «Доля», – розповів Святослав Шеремета. – З 24 ям, відкопаних в саду біля колишньої  в’язниці, нам вдалося  ексгумувати останки 78 закатованих людей».

 

За результатами проведених антропологічних досліджень науковці припускають, що закатованими й розстріляними були в основному чоловіки та жінки віком від 20 до 40 років. Ці люди стали жертвами репресій, які розпочалися з 1944 року. Як з’ясувалося, на той час масово ув’язнювали  мешканців Дрогобицької області, за підозрою у зв’язках з ОУН. Знайдені залишки військової форми та інших особистих речей також підтверджують, що частина вбитих – це колишні воїни УПА.

 

«Оскільки від головного управління Національної поліції у Львівській області ми отримали повідомлення про завершення кримінального провадження за даним фактом, то плануємо провести похорон цього року. Але остаточну дату визначимо з огляду на те, якою буде епідеміологічна ситуація в області», – повідомив голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

 

Він розповів, що організатори все ж мають намір провести багатолюдну церемонію поховання жертв тоталітарного режиму на Дрогобиччині. На їхню думку, правду про жорстокі злочини НКВС треба розсекречувати й максимально розповідати людям.

 

«Похорон і вшанування пам’яті жертв злочинного радянського режиму розпочнеться із богослужіння на центральній площі Дрогобича, а далі ми пронесемо домовини вбитих земляків вулицями міста до Поля Скорботи. Там  раніше уже поховано 486 жертв розстрілів, цинічно вчинених комуністичним режимом у червні 1941 року», – зазначив Святослав Шеремета.