У Флоренції хочуть переглянути вирок 700-річної давнини про вигнання Данте Аліг’єрі

18:47, 13.03.2021
У Флоренції хочуть переглянути вирок 700-річної давнини про вигнання Данте Аліг’єрі

Пам'ятник Данте Аліг’єрі у Флоренції.

Італійські експерти-юристи планують виправити судову помилку, в результаті якої видатного поета епохи Відродження Данте Аліг’єрі з політичних мотивів вигнали з міста Флоренція понад 700 років тому – у січні 1302 року.

 

Вигнання «Верховного поета» доби Ренесансу сталося внаслідок партійної ворожнечі між чорними і білими гвельфами. Адже Данте був ще й політиком і працював одним із дев'яти правителів Флоренції, обраних у 1300 році.

 

Саме через цю високу посаду в нього й виникли проблеми: коли владу захопили "чорні гвельфи", усі правителі з числа "білих гвельфів", до яких належав Данте, були засуджені до вигнання. Поет до кінця життя так і не повернувся до рідного міста.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють італійські ЗМІ.

 

"Наша мета полягає в тому, щоб з огляду на нові докази, які можуть з'явитися, оцінити, чи можуть ці (три) вироки (проти Данте) бути предметом повторного розгляду або в ідеалі бути скасовані", - заявив адвокат по кримінальних справах Алессандро Траверсі у коментарі виданню на  The Local.

 

Пан Траверсі запросив колег адвокатів, старших суддів та прокурорів, а також нащадків Данте та судді, який вигнав його з Флоренції, і запропонував відновити справу на конференції 21 травня 2021 року.

 

Відтак, граф Сперелло ді Серего Аліг'єрі, який є астрономом і прямим нащадком  Данте, візьме участь у конференції разом із нащадком Канте де Габрієллі, судді, який заслав поета.

 

"Мені цікаво переглянути цю справу", - сказав нащадок судді Антуан де Габріеллі. І додав, що не буде наполягати на позиції свого пращура про те, що Данте винен.

 

Навіть якщо повномасштабний перегляд справи не вдасться здійснити, враховуючи всі практичні та юридичні питання, пан Траверсі наголошує на великому значенні символічного жесту виправдання Данте, який "юридично кажучи, для міста Флоренція все ще є особою з кримінальним минулим ".

 

Як повідомляла "УМ", днями в італійській Флоренції відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Монумент українському поету встановлено в центрі міста, неподалік всесвітньо відомого собору Санта-Марія-дель-Фйоре, на площі перед однією з найбільших бібліотек Флоренції.