Надання звання Героя України Євгену Коновальцю: Рада підтримала запит до Зеленського

15:45, 05.03.2021
Надання звання Героя України Євгену Коновальцю: Рада підтримала запит до Зеленського

2021-й рік на Прикарпатті проголосили роком Євгена Коновальця.

Верховна Рада підтримала запит до президента України щодо присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю.

 

Як інформує УМ,  про рішення депутатів, ухваленого на засіданні в п’ятницю, 5 березня, повідомила в соцмережі авторка запиту, позафракційна народна депутатка Оксана Савчук (член ВО “Свобода”).

 

“Це ще один крок до визнання подвигу націоналістів у боротьбі за незалежну Україну. Слава Героям!” – написала вона.

 

Деякі ЗМІ помилково інтерпретували це повідомлення як “Верховна Рада проголосувала за присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю”. Насправді президент Володимир Зеленський лише має дати відповідь на запит народного депутата зі своїм баченням цього питання.

 

Савчук також нагадала, що подібні звернення приймали також деякі міські та обласні ради.

 

На сайті президента 3 лютого була зареєстрована електронна петиція щодо збору підписів за надання полковнику Коновальцю звання Героя України (наразі вона набрала 1940 підписів із необхідних 25000).

 

14 червня виповниться 130 років від дня народження Євгена Коновальця – полковника армії Української Народної Республіки, засновника та першого голови проводу Організації українських націоналістів.

 

Додамо, 2021-й рік на Прикарпатті проголосили роком Євгена Коновальця. Також депутати обласної ради вирішили присвоїти звання Героя України Євгену Коновальцю посмертно та звернулися із цим проханням до президента, пише Суспільне Карпати.

 

Голова постійної депутатської комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики Мар’яна Гринечко сказала, що таким рішення депутати підтримають традицію обласної ради попереднього скликання, яка щороку наголошувала на історичних подіях та постатях.

 

"Цим проєктом-рішенням ми також реагуємо на звернення націоналістичних організацій, яких було близько півтора десятка. Вони просили, щоб область гідно відзначила 130-ту річницю з дня народження Євгена Коновальця, - каже Мар’яна Гринечко. - Ми вже відзначали повстанську армію, річниці українських націоналістів, річницю ЗУНР, вшановували сотенного УПА Мирослава Симчича. Сьогодні пропонуємо оголосити 2021 рік роком Євгена Коновальця".

 

Голова обласної ради Олександр Сич доручив передбачити на це гроші. Також він зазначив, що потрібно напрацювати приклади відзнак, які в кінці року вручать кращим представникам громадськості.

 

"Департаменту фінансів забезпечити фінансування заходів з відзначення річниці з дня народження Євгена Коновальця. Також хочу сказати про можливість придбання книги "Євген Коновалець і його доба". Є пропозиція: якщо якесь видавництво перевидасть це видання, то потрібно придбати його для наших бібліотек", - додав Олександр Сич.

 

Депутати обласної ради також запропонували звернутися до президента та уряду з проханням повернути звання Героя України Степану Бандері.

 

Нагадаємо, 2020-й рік на Прикарпатті був роком пам’яті депортацій українців на Прикарпатті.