«Бабин Яр» оприлюднив 300 тисяч важливих документів ХХ століття

11:40, 15.01.2021
«Бабин Яр» оприлюднив 300 тисяч важливих документів ХХ століття

"Бабин Яр" - неурядовий благодійний фонд, який займається вшануванням пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру.

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" оприлюднив нові документи ХХ сторіччя. Зокрема, записи РАЦС за 1927 – 1933 роки та Трудову картотеку мешканців Києва й області періоду нацистської окупації.

 

300 000 сканкопій документів вперше опублікували на платформі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", розповіли у пресслужбі організації 14 січня.

 

Дослідники продовжують масштабну роботу, аби визначити, яким було населення Києва до Другої світової війни, під час неї та у післявоєнний період.

 

Для цього передусім опрацьовують матеріали з РАЦС (відділи реєстрації актів цивільного стану) – свідоцтва про народження, шлюб, смерть та інші.
Завдяки цим документам люди можуть дізнатися про своє коріння, підтвердити національність, намалювати генеалогічне дерево. Актові книги реставрують, та невдовзі оцифрують і оприлюднять.

 

Трудова картотека мешканців Києва та області періоду окупації теж важлива для вивчення: завдяки інформації з неї можна відновити склад населення регіону у період 1941 – 1943 років. А разом із тим – знайти інформацію про родичів.

 

Загалом на онлайн-платформі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" станом на початок 2021 року вже розмістили близько 500 000 сканів документів, на які роками чекали тисячі людей.

 

А до кінця року таких документів буде ще на мільйон більше.

 

"Бабин Яр" - неурядовий благодійний фонд, який займається вшануванням пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру. А також сприяє гуманізації людства шляхом збереження і вивчення історії Голокосту.

 

Фонд уклав партнерську угоду з Державною архівною службою, та спільно з нею створює цифровий архів документів. Обмін архівною інформацією також "Бабин Яр" здійснює з Ізраїльським національним меморіалом Катастрофи (Голокосту) та Героїзму Яд Вашем.

 

Як повідомляла УМ, українські євреї звертаються до громадянського суспільства із закликами нарешті усвідомити трагедію Бабиного Яру як частину української історії та української історичної пам’яті та не допустити осквернення пам'яті жертв Бабиного Яру.