Україна все ще очікує на відновлення могили вояків УПА на горі Монастир

16:47, 12.10.2020
Україна все ще очікує на відновлення могили вояків УПА на горі Монастир

Напередодні візиту президента Польщі пам’ятну плиту було замінено, а не відновлено.

Президент України Володимир Зеленський очікує, що польська сторона завершить роботу над відновленням могили вояків УПА на горі Монастир на території Польщі.

 

Як інформує УМ, про це глава держави заявив у понеділок на спільній пресконференції з президентом Польщі у Києві.

 

Зеленський відзначив, що обидві країни зробили кроки назустріч у вирішенні історичних суперечок.

 

"Раніше з нашого боку було вирішене питання дозволів на пошукові роботи для польських науковців та археологів. А у Польщі на горі Монастир реконструйовано пам’ятну плиту на українській братній могилі", - сказав Зеленський.

 

Важливо, що пам’ятник на могилі вояків УПА на горі Монастир є єдиним українським зруйнованим пам’ятником, який внесений у реєстр і має охоронятися польською державою. Тим не менше, польська сторона декілька років відмовлялася відновити понівечений вандалами монумент.

 

"В подальшому ми очікуємо відновлення на цій могилі повного списку імен загиблих українців", - висловив сподівання Зеленський. 

 

Як повідомляла УМ, лише напередодні візиту Дуди пам’ятну плиту було замінено, а не відновлено. Саме українські історики звернули увагу, що він не відповідає оригінальному вигляду, зокрема там немає переліку імен похованих вояків та відсутній напис "полягли за волю України".

 

У 2015 році невідомі розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х загиблих вояків, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір. 20 січня 2020 року вандали знову понівечили пам’ятну дошку.