Росія звинувачує США в переписуванні історії про Другу світову

12:11, 11.05.2020
Росія звинувачує США в переписуванні історії про Другу світову

В МЗС Росії мають намір провести "серйозну розмову з цього приводу" з американськими офіційними особами.

У Росії висловили обурення тим, що США нібито намагаються переписати історію перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Йдеться про розміщений на сторінках Білого дому в соцмережах коментар, у якому перемогу над гітлерівською Німеччиною приписали винятково Америці та Великобританії. Вашингтон натякав, що Вермахт підписав перший ак капітуляції саме перед американцями і британцями. І лише через добу акт капітуляції було продубльовано у присутності радянських воєначальників. 

 

Зокрема, запис адміністрації американського президента, присвячений закінченню Другої світової війни свідчить, що "8 травня 1945 року Америка і Великобританія здобули перемогу над нацистами", також в Білому Домі додали, що дух Америки "завжди буде перемагати, врешті-решт саме так і відбувається".

 

У МЗС Росії не відразу відреагували на це. "Викликають крайнє обурення спроби спотворення підсумків розгрому нацизму і вирішального внеску нашої країни, які не припиняються у Вашингтоні навіть в урочисті дні загального святкування 75-річного ювілею перемоги", – йдеться у відповіді російських дипломатів більше ніж через добу.

 

У російському МЗС заявили, мовляв, напередодні "священного свята" в американських чиновників не знайшлося хоробрості і бажання "хоч півсловом віддати належне незаперечній ролі й колосальним жертвам, яких в ім'я всього людства зазнали тоді радянська армія і народ".

 

"Виходимо з того, що реальні факти історії не можна ігнорувати – незалежно від симпатій чи антипатій, які виникають як у відношенні звільненого в ті роки світу від коричневої чуми Радянського Союзу, так і стосовно нашої країни сьогодні. Свідчення цього – численні обґрунтовані відгуки на білодомоіські твіти з боку не тільки росіян, а й американців, які знають історію, а також людей із усіх куточків світу", – йдеться у повідомленні.

 

У російському МЗС також заявили, нібито їхні "коректні і засновані на історичних фактах" коментарі під відповідними постами в соцмережах методично видаляють.

 

"І робиться це в "найдемократичнішій країні", яка невпинно твердить про свою "прихильність свободі слова"! Тема священного подвигу старшого покоління у війні не повинна перетворитися на ще одну проблему в двосторонніх відносинах, які й без того переживають складні часи", – обурилися там.

 

Водночас у відомстві висловили переконання, що Росія і США, незважаючи на розбіжності, все ще можуть "на основі довіри, взаємної поваги і врахування інтересів один одного давати спільну відсіч множинним викликам сучасності". Тому додали, що мають намір провести "серйозну розмову з цього приводу" з американськими офіційними особами.

 

Зазначимо, що Друга світова війна в Європі закінчилась вночі 8 травня 1945 року о 22.43 за центральноєвропейським часом, коли Німеччина підписала акт про капітуляцію.

 

Як повідомляла «УМ», це був другий акт капітуляції, оскільки Сталін прагнув підписання капітуляції саме в захопленій радянськими військами столиці Німеччини. На ту мить у Москві вже було 01:01 9 травня.

 

Втім, Друга світова війна тривала до 2 вересня 1945 року, коли акт про капітуляцію підписала Японія.

 

Як повідомляла УМ, нардеп Ірина Геращенко закидає владі відсутність реакції на спроби Путіна переписати і привласнити історію Другої світової.