У Великій Британії опублікували останню радіограму Кункеля перед капітуляцією

18:36, 09.05.2020
У Великій Британії опублікували останню радіограму Кункеля перед капітуляцією

Розшифровані радіоповідомлення Вермахту десятиліттями були засекречені у Великій Британії.

Велика Британія оприлюднила останні перехоплені радіоповідомлення гітлерівців перед капітуляцією Вермахту в нацистській Німеччині у травні 1945 року.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомили в Центрі урядового зв'язку Великої Британії у суботу.

 

Зокрема, останню радіограму 7 травня 1945 року о 07:35 надіслав лейтенант із позивним «Кункель»: «Британські війська увійшли до Куксгафена о 14:00 6 травня. Відтепер увесь радіозв'язок припиняється — бажаю всього найкращого. Зв'язок припиняється назавжди — всього найкращого, бувайте».

 

В іншому повідомленні, яке перехопили 4 травня, німецький солдат із данського узбережжя, запитав по радіозв'язку, чи є у когось сигарети. «Сигарет немає», — отримав він відповідь.

 

У Центрі урядового зв'язку пояснили, що під час Другої світової війни нацисти спілкувалися через код під назвою Brown («Коричневий»). Британські спеціалісти зламали цей код у 1940 році та розшифровували повідомлення Німеччині протягом усієї війни. Їхня робота була засекречена.

 

Зазначимо, що Друга світова війна в Європі закінчилась вночі 8 травня 1945 року о 22.43 за центральноєвропейським часом, коли Німеччина підписала акт про капітуляцію.

 

Як повідомляла «УМ», це був другий акт капітуляції, оскільки Сталін прагнув підписання капітуляції саме в захопленій радянськими військами столиці Німеччини. На ту мить у Москві вже було 01:01 9 травня.

 

Втім, Друга світова війна тривала до 2 вересня 1945 року, коли акт про капітуляцію підписала Японія.