Росія змінила дату завершення Другої світової війни

20:41, 14.04.2020
Росія змінила дату завершення Другої світової війни

У всьому світі днем завершення Другої світової війни вважається 2 вересня 1945 року

Держдума Російської Федерації перенесла день закінчення Другої світової війни з 2 на 3 вересня. За відповідний закон проголосували російській депутати. Схоже, що під час пандемії коронавірусу у світі та потужного спалаху COVID-19 в Росії розгляд цього закону для Держдуми був "вкрай важливим".

 

У пояснювальній записці автори законопроєкту посилаються на указ президії Верховної Ради СРСР від 2 вересня 1945 року, згідно з яким 3 вересня оголошується святом перемоги над Японією, 

 

“Формулювання «3 вересня – День закінчення Другої світової війни (1945 рік)» символізує перехід від стану війни до миру, пошуку шляхів примирення і співпраці”, – сказано в пояснювальній записці.

 

У всьому світі днем завершення Другої світової війни вважається 2 вересня 1945 року, коли о 9:02 за токійським часом на борту американського лінкора “Міссурі” було підписано акт про беззастережну капітуляцію Японської імперії, повідомляє російське інформаційне агентство ТАСС. 

 

До речі, поки світ бореться з коронавірусом та готується до масштабної економічної кризи, у Москві тривають зовсім інші підготовки. Там наразі думають, чи слід переносити парад

 

Свято планували грандіозне, адже у Росії святкуватимуть 75-річчя завершення "Великої вітчизняної війни". Приміром, на полігоні "Алабіно" відтворили копію столичної Красної площі, де проводять щоденні тренування військові. А техніка для параду вже готова до відправки у Москву. У Кремлі наголошують: невідомо коли, але дійство обов’язково відбудеться.

 

Як повідомляла УМ, розпал пандемії коронавірусу не змусив владу Росії відмовитися від ідеї проведення пропагандистського параду 75-річчя Перемоги у Москві 9 травня. Відтак, на репетицію параду зігнали тисячі військових.

 

 

 

17 лютого 2020 року депутат Верховної Ради від ОПЗЖ Вадим Рабінович запропонував сформувати парламентську делегацію до Москви для участі у параді до 75-річчя перемоги у Другій світовій війні.

 

 

 

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович застеріг від участі в російському "побєдобєсії" 9 травня, оскільки парад на Красній площі Росія використає для досягнення своїх політичних цілей.