Історик Сергій Колтирін помер у російській тюремній лікарні

20:55, 03.04.2020
Історик Сергій Колтирін помер у російській тюремній лікарні

Сергій Колтирін і голова карельського відділення правозахисного центру «Меморіал» Юрій Дмитрієв займалися роботою в комплексі «Сандармох»

Колишній директор Медвежогорського музею Сергій Колтирін, близький до керівника карельського "Меморіалу" Юрія Дмитрієва, помер в ніч на 2 квітня в тюремній лікарні в Карелії.

 

Про це повідомив його брат Володимир. Причиною смерті, за його словами, став рак.

 

Інформацію про смерть історика підтвердили в карельському управлінні Слідчого комітету. У відомстві зазначили, що розпочнуть перевірку після того, як до них надійдуть матеріали з управління Федеральної служби виконання покарань.

 

У травні 2019 року Сергія Колтиріна засудили до 9 років колонії у справі про педофілію і звільнений судом від покарання наприкінці березня через важку хворобу. Однак історик залишився в колонії, оскільки прокуратура оскаржила рішення.

 

В одному із своїх останніх листів засуджений написав: «я борюся зі своїм недугом, не падаю духом і дуже хочу жити!!!». На превеликий жаль, путінська влада не дала йому такого шансу, спрацювала сталінська формула: «Єсть чєловєк – єсть проблема! Нєт чєловєка – нєт проблеми!»…

 

Слідство вважає, що Колтирін разом зі своїм знайомим Євгеном Носовим восени 2018 року здійснив розпусні дії щодо 13-річного підлітка. Колтирін заперечував провину.

 

Сергій Колтирін і голова карельського відділення правозахисного центру «Меморіал» Юрій Дмитрієв займалися роботою в комплексі «Сандармох», на території якого поховані жертви політичних репресій 1931–1941 років.

 

Для України і українців лісове урочище Сандармох, поблизу Медвеж’єгорська, столиці Біломорканалу, – це важлива, хоч і дуже трагічна частина національної історії. Саме тут, подалі від людських очей, восени 1937 року сталінськими енкаведистами був розстріляний Соловецький етап – 1111 в’язнів СЛОНу (СТОНу). Серед страчених – 298 українців, яких називають цвітом української нації, відоме як «Розстріляне Відродження»: професори і академіки, письменники, режисери, політичні діячі. 

 

 

Колтирін критикував розкопки в Сандармоху, організовані Російським військово-історичним товариством у серпні 2019 року з метою знайти на території меморіального комплексу поховання жертв фінської окупації часів Другої світової війни, які нібито існують на території комплексу.