На Хмельниччині з'явився Музей пропаганди

11:19, 31.03.2020
На Хмельниччині з'явився Музей пропаганди

Микола Островський був радянським письменником.

Музей Миколи Островського у Шепетівці Хмельницької обл. перейменували  у Музей пропаганди. 

 

Рішення про перейменування винесла Хмельницька обласна рада.

 

Представники Українського інституту національної пам'яті, Українського центру розвитку музейної справи та Українського комітету Міжнародної Ради Музеїв підтримали нову назву. 

 

Музей перейменували у зв'язку з декомунізацією.

 

Рішення про перейменування винесла Хмельницька обласна рада.

 

46 депутатів підтримало перейменування, 8 депутатів були проти, а 4 депутати утрималось.

 

Ще восени минулого року Міністерство юстиції України визнало, що найменування «Обласний літературно-меморіальний музей М. О. Островського» не відповідає вимогам закону про декомунізацію. Тому на Хмельниччині напрацьовували нову назву та концепцію цього музею.

За словами начальника юридичного відділу виконавчого апарату Хмельницької обласної ради Сергія Цица, громадські обговорення щодо перейменування цього музею тривали два місяці. Й 16 березня була сформована готова назва — «Музей пропаганди». Вона також отримала погодження з Міністерством юстиції України та Інститутом національної пам’яті.

 

"Тому підстав для відмови у перейменуванні немає. Крім того, в статуті музею буде визначено, в якому напрямку працюватиме цей заклад культури, — зазначив Сергій Циц.

 

Думки депутатського корпусу обласної ради розділилися. Деякі депутати обласної ради висловили підтримку такому рішенню. Вони вважають, що це вбереже музей та його приміщення.

 

"Якщо ми не змінимо назву, музей закриють. Відтак ми можемо втратити його унікальну будівлю, яка внесена у каталоги ЮНЕСКО, — зазначила депутатка облради Тетяна Василик.

 

Таку думку поділяли не всі депутати. Так, Іван Гладуняк вважає, що назва «Музей пропаганди» не зрозуміла й несе негативне забарвлення. А депутат-свободівець Юрій Смаль переконував, що заклад потрібно не лише перейменувати, а й кардинально змінити його концепцію. Наприклад, перетворити у краєзнавчий музей.

 

"Якщо ми просто зараз змінимо назву музею, експозиція залишиться та ж. Натомість, вона має відповідати сучасним реаліям України, її боротьбі за незалежність. По-друге, потрібно демонтувати пам’ятник Миколі Островському, який стоїть на його території, — наголосив Юрій Смаль.

 

Пропозицію свободівця депутати не підтримали. Більшість все ж вирішила перейменувати літературно-меморіальний музей Миколи Олексійовича Островського на Музей пропаганди. З 60-и зареєстрованих депутатів облради «за» проголосували 46, «проти» — вісім, «утрималося» — чотири й двоє не голосували. 

 

Микола Островський був радянським письменником. Відомий творами "Як гартувалась сталь" та "Народжені бурею". У них негативно показував борців за незалежність України.