«Ні виставок, ні книг, ні відео»: УІНП урізають фінансування вдвічі

09:40, 30.03.2020
«Ні виставок, ні книг, ні відео»: УІНП урізають фінансування вдвічі

Витрати УІНП в проєкті скорочуються більш як удвічі – із 129,9 млн грн до 62,6 млн грн.

Проєкт закону про скорочення бюджетних витрат передбачає позбавлення фінансування діяльності Українського інституту національної пам’яті.

 

Про це заявив народний депутат України, колишній голова УІНП Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

 

Витрати УІНП в проєкті скорочуються більш як удвічі – із 129,9 млн грн до 62,6 млн грн.

 

“Кілька днів тому бурхливо обговорювалися пропозиції уряду боротися з епідемією коштом культури. Обурення громадськості змусило представників влади заявити, що інтереси галузі будуть враховані в новому варіанті бюджету. Не врахували! Український інститут національної пам’яті фактично позбавили коштів для реалізації його завдань“, – написав В’ятрович у фейсбуці.

 

Він пояснив, які статті видатків УІНП скорочуються: “Не буде більше ні виставок, ні книг, ні відео, ні фестивалів та конференцій для популяризації історії й розвінчування совкових міфів. Не буде публікації спогадів активістів Майдану та учасників війни, які, до речі, відзначені високою Шевченківською премією. Немає коштів навіть на щорічне вшанування жертв Голодомору, політичних репресій та депортацій, геноциду кримських татар, заходів до Дня пам’яті та примирення 8-9 травня та Дня захисників України 14 жовтня. Не передбачено коштів на створення архіву національної пам’яті. Так зупиняють не лише реформу доступу до секретних архівів КГБ, а й залишають силовикам невластиві функції розбиратися із минулим”, – розповів Володимир В’ятрович.

 

За його словами, Інститут залишають тільки фінансування зарплати працівників.

 

“Залишилася лише зарплатня співробітників УІНП. Тобто структура існуватиме, але ресурсу для роботи не матиме. Очевидно, щоб потім підняти тему про «нероб», які проїдають бюджетні кошти і ліквідувати сам Інститут. Таким шляхом ліквідацію Інституту готувала влада Януковича”, – зазначає колишній голова УІНП.

 

“Тож маємо ще одну (після атак на мову) спробу боротьбу з хворобою використати для боротьби з національною ідентичністю.
Чий інтерес оголювати «інформаційний фронт»? Відповідь має бути очевидна, і для парламенту і Уряду. Українського парламенту та Уряду”, – резюмував політик.

 

Також В’ятрович звернув увагу, що скорочення фінансування УІНП підтримав експрем’єр-втікач Микола Азаров:

 

Як повідомляла УМ, Уряд зьереже видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту. За словами Шмигаля, "видатки Стабілізаційного фонду, про який багато говорили останніми днями, будуть спрямовані на людей".

 

Раніше за даними Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Мінфін пропонуватиме урізати фінансування Держкіно (на 750 млн грн), Українського культурного фонду (500 млн грн), Інституту книги (150 млн грн), туризму (240 млн грн), а також витрат на програму "зшивання країни", реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 млн грн.

 

Занепокоєні керівники Українського культурного фонду, Інституту книги, Українського інституту, Мистецького Арсеналу та Центру Довженка виступили зі зверненням до уряду з приводу майбутніх заходів щодо економії бюджетних коштів.

 

Тоді як Українська музична профспілка пропонує зберегти ліквідність бізнесу, робочі місця, зарплати співробітників та продовжувати створювати гарний настрій українцям в період пандемії коронавірусу Covid-19».

 

Уряд планує скоротити видатки на "Нову українську школу", на підтримку молодих вчителів, наукові дослідженні та ін.