Роковини Романа Шухевича вшановують в Україні

18:08, 05.03.2020
Роковини Романа Шухевича вшановують в Україні

У Івано-Франківську відбулося віче біля пам’ятника Роману Шухевичу.

Сьогодні день пам’яті Романа Шухевича - українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії.

 

В Україні з нагоди 70-х роковин з дня його загибелі відбувається низка заходів.

 

Зокрема, у Івано-Франківську відбулося віче біля пам’ятника Роману Шухевичу, який знаходиться на вулиці, названій на честь командувача УПА – біля гімназії №2. 

 

"В часі, коли є загроза повернення до московського вектора, важливо вшановувати наших герої. Роман Шухевич був унікальною постатю провідника, борця за волю та незалежність. Без нього не було в незалежної української держави,- розповів міський голова Руслан Марцінків.

                                                          Сцена присяги воїнів УПА

 

Пам'ятники Роману Шухевичу встановлено в низці українських міст. Пам'ятники Роману Шухевичу встановлено в низці українських міст, найвідоміший – на Личаківському цвинтарі у Львові.

 

В пам'ять про Шухевича у Львові щорічно проходить смолоскипна хода.

 

 

7 березня у Львові Національний Корпус проведе грандіозний марш на честь величного лицаря української нації, головного командира УПА Романа Шухевича.

 

"Останній бій командира показав, наскільки сильно його боялися вороги, зокрема й тому, що він ніколи не боявся їх. Навіть у безвихідній ситуації Шухевич не здався, а загинув у бою, як личить Герою. Він залишився нескореним! Ми не маємо права забути наших героїв, їхніх ідей і звершень. Ми повинні слідувати їхнім шляхом і продовжувати боротьбу, так само відважно даючи відсіч ворогам. Національний Корпус Львівщини закликає усіх охочих приєднатися до маршу і вшанувати разом пам’ять Романа Шухевича, - зазначають організатори

.

Додамо, що на честь Шухевича названі вулиці у різноманітних населених пунктах України, а в 2017 році проспект Романа Шухевича з'явився і в Києві.

 

Сім років Роман Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв міці радянських спецслужб. Роман Шухевич загинув у с. Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ. Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити.

 

Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися. У перестрілці він застрелив майора МДБ. Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню. «Батько лежав на соломі у вишитій сорочці, на правій стороні обличчя було видно слід кулі, а під грудьми було три рани, на голові, поруч із кульовим отвором, – обпалене волосся. Значить, застрелився, подумав я», – згадував син головнокомандувача Юрій Шухевич, на той час уже радянський в’язень, якого привели для впізнання тіла.

 

За провал операції з захоплення Шухевича чимало офіцерів і вищих чинів МДБ отримали стягнення і навіть позбулися посад. Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА. Сержант отримав тисячу карбованців. Існувала легенда, що тіло Шухевича забальзамували й відправили в Москву. Таким його показали Сталіну. Той наказав тіло спалити, а попіл розсіяти над Збручем.

 

Навіть мертвий Шухевич був страшний для совєтської імперії, а тому не мав права на поховання. Уся родина Романа Шухевича була репресована. У 1945 році НКВС заарештував дружину, матір, батька, сестру, сина Юрка і доньку Марію. Всіх згодом заслали за Урал, а сина і доньку передали до спеціального будинку на Донбасі «на перековку».

 

Юрій Шухевич просидів у радянських таборах 41 рік і вийшов на волю лише у 1989 році. Суперечки довкола постаті Романа Шухевича тривають дотепер. Навіть через понад півстоліття після своєї смерті, разом з іншими борцями за свободу і незалежність України, Шухевич залишається чималим подразником для нащадків сталінських пропагандистів, які час від часу фабрикують все нові й нові псевдосенсаційні справи про «звєрства бандеровцев», намагаючись хоч якось очорнити образ Героя України.