У Мексиці знайшли найбільшу затоплену печеру часів майя

13:09, 18.01.2018
У Мексиці знайшли найбільшу затоплену печеру часів майя

Драйвери сподіваються, що затеплена печера дасть історикам відповіді на цивілізацію майя.

Група дайверів відкрила найбільшу затоплену підводну печеру світу, що складається з двох підводних гротів на сході Мексики. Довжина "знахідки" – 347 кілометрів. В лабіринтах вистачає пам'яток доколумбової цивілізації майя. 

 

Про це повідомляє The Guardian.

 

Учасники проекту Gran Acuifero Maya, присвяченого вивченню та збереженню підземних вод півострова Юкатан, повідомили про своє відкриття після кількох місяців вивчення лабіринтів підводних каналів

 

Виявилося, що печерна система Sac Actun завдовжки 263 км, розташована поблизу пляжного курорту Тулум, пов'язана з системою Dos Ojos (83 км). Таким чином Sac Actun тепер поглинає Dos Ojos.

 

Дайвери сподіваються, що нові лабіринти допоможуть пролити світло на стародавню цивілізацію майя, яка процвітала у цьому регіоні до іспанської колонізації.

 

"Це дає нам змогу більш точно оцінити, як виникали ритуали й місця паломництва і нарешті великі доіспанські поселення, які ми знаємо", – пояснив директор і підводний археолог групи Gran Acuifero Maya Гільєрмо де Анда.

 

Варто зазначити, що півострів Юкатан увінчаний монументальними реліквіями народів майя, нащадки яких продовжують жити в цьому регіоні.