В Україні реабілітовані 10 повстанців часів УНР

19:35, 15.12.2016
В Україні реабілітовані 10 повстанців часів УНР

Десятки тисяч українських повстанців залишаються нереабілітованими.

Колегія суддів палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області реабілітовала десятьох козаків та отаманів Київщини, які боролися проти радянської влади в період УНР. Реабілітовані повстанці не належать до повстанців Холодного Яру, як про це напередодні повідомляв Генпрокурор Юрій Луценко.

 

До того ж, в Україні не реабілітовано ще багатьох холодноярців, тоді як пан Луценко поспішив повідомити, що всі отамани і козаки Холодного Яру остаточно реабілітовані 14 грудня.

 

На цьому наголосив письменник, краєзнавець, президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль на своїй сторінці у Facebook  у четвер.

 

Він подякував Генпрокурору Юрію Луценку за пост про «реабілітованих» холодноярців і закликав ГПУ не зупинятися у питанні реабілітації засуджених більшовиками борців за волю України. Водночас, попросив «проконсультуватися у працівників Галузевого державного архіву СБУ», а також висловив готовність допомогти прокуратурі.

 

Справа у тому, що 14 грудня 2016 року ввечері Генпрокурор Юрій Луценко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що він отримав «найкращий подарунок на День народження».

 

За його словами, саме цього дня «було виконано зобов’язання, яке я собі встановив у камері Лук’янівської в’язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців».

 

Луценко зазначив, що за поданням Київського обласного прокурора суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру: Івана Грисюка-Гайового, Михайла Куценка, Григорія Олійника, Івана Мельниченка (насправді Гната Івановича, псевдо «Твердак» - Ред.), Платона Олійника, Мирона Забудського, Петра Троценка, Петра Савенка, Калістрата Ніколаєнка (справжнє прізвище – Миколаєнко – Ред.), Григорія Галущенка.

 

«Суд встановив, що обвинувачення, яке сформульоване у вироку трибуналу, вказує на те, що холодноярці засуджені за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах УНР та інші дії, які стверджують їх участь у боротьбі за незалежність України. Відтак, керуючись Конституцією і законами Української держави, всі наші герої Холодного Яру – реабілітовані. Тепер гасло холодноярців звучатиме ще впевненіше: «Слава Україні!», - написав іменинник Юрій Луценко.

 

Водночас, дослідник Роман Коваль зауважує, що суд справді реабілітував у середу козаків-повстанців, але звернув увагу, що «серед названих осіб немає жодного холодноярця».

 

«Але тривогу викликають не помилки Генпрокурора, а його заява про те, що реабілітовано «останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру».

Тобто всі вже реабілітовані, добру справу зроблено і далі про це можна забути? Але ж це не так!», - наголошує пан Коваль.

 

За його даними, нереабілітованими залишаються ще багато учасників повстання в Лук’янівській в’язниці, серед них і холодноярський отаман Сергій Сергійович Захаров та визначні діячі Визвольного руху з Галичини, які організовували українське підпілля в Києві і на Київщині, – січові стрільці Микола Іванович Опока та Михайло Семенович Турок, котрі загинули поруч із холодноярцями, а також інші особи (всього під час повстання в Лук’янівській в’язниці 9 лютого 1923 р. загинуло 38 осіб).

 

Пан Коваль зазначає, що десятеро реабілітованих повстанців, вказаних Генпрокурором є козаками і отаманами Київщини, з яких троє брали часть у повстанні в Лук’янівці.  

 

Усіх десятьох хлопців засудили і визнали винними 29 січня 1923 року. Ревтрибунал (голова Лев Іванов, члени Міхєєнко і Валерій Горожанин, секретар Михайло Фріновський) інкримінував їм створення «повстанської організації з метою підняття збройного повстання проти Радвлади на користь УНР».

 

«Оцих хлопців 14 грудня 2016 р. реабілітовано. Чудова новина! Але чому забули про Трохима Степановича Андраша, Василя Кузьмовича Забудського, Григорія Павловича Ромашка, засуджених у тій же справі і в той же день – 29 січня 1923 року?», - цікавиться дослідник Коваль.

 

Президент історичного клубу «Холодний Яр» закликав Генпрокурора не припиняти цю справу, «адже десятки тисяч борців за волю України залишаються нереабілітованими».

 

Як повідомляла «УМ», 18 жовтня 2016 р. суд відновив історичну справедливість і реабілітував холодноярських отаманів Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимоша Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанкому Григорія Яковенка та полковника Костянтина Здобудь-Волю (Блоху).

 

Справа розглядалася в суді за позовом прокуратури, яка дотримувалася позиції, що у даному випадку йдеться про героїв України, а не про злочинців.

 

Реабілітовані боролися за незалежність України і загинули в бою з більшовиками під час повстання у Лук’янівській в’язниці у Києві в 1923 році.