Уряд Шмигаля рекомендує органам влади інформувати громадян доступною мовою

00:03, 18.11.2023
Уряд Шмигаля рекомендує органам влади інформувати громадян доступною мовою

Уряд під час голосування. (facebook.com/KabminUA)

Кабінет міністрів рекомендує органам влади викладати інформацію для громадян доступною для сприйняття мовою.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє міністерство культури та інформаційної політики.

 

Зазначається, що уряд схвалив під час засідання у п’ятницю ввечері Рекомендації щодо викладення інформації суб’єктами владних повноважень у форматах, які забезпечують доступність її сприйняття.

 

Зокрема, т.в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв так пояснив необхідність цього рішення:

 

«Сьогодні ми не можемо витрачати час на інформацію, що є складною для сприйняття. Чиновники грішать тим, що надають багато розʼяснень, які ускладнюють сприйняття  викладеного матеріалу. Ухвалення такого розпорядження - реальний крок до розуміння змісту головних інформаційних меседжів урядових документів».

 

                                                                   Ростислав Карандєєв.

 

Урядовці вважають, що рекомендації допоможуть громадянам отримували інформацію від державних органів спрощеною та доступною мовою.

 

Документ містить понад 30 пунктів, за допомогою яких суб’єкти владних повноважень зможуть адаптувати текстові повідомлення у форматі легкого читання. Вказується, що органи влади мають не перевантажувати зміст надмірним обсягом інформації.

 

«Структура повідомлення має бути простою, логічною, послідовною та однозначною. А речення повинні містити одну ідею. Важлива інформація варто розміщувати на початку документа, виділяючи жирним шрифтом або рамкою.

 

Слід уникати абревіатур, професійної лексики та скорочень, а також розміщення тексту на зображеннях або шрифтів із засічками. Складними для сприйняття будуть і наявність кількох посилань в одному рядку. Процес читання полегшить контраст між текстом і його тлом», — ідеться в повідомленні.

 

Як повідомляла «УМ», у травні 2019 року уряд затвердив новий український правопис.

 

Попри спроби опонентів скасувати його через суд нова редакція українського правопису лишаєтья чинною