У Раді удосконалять процедуру проведення мобілізації

13:35, 29.03.2023
У Раді удосконалять  процедуру проведення мобілізації

Мобілізовані бійці ЗСУ на навчальному полігоні. (Фото з відкритих джерел)

У парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки хочуть удосконалити процедуру проведення мобілізації в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє член Комітету, представник Президента в парламенті Федір Веніславський  у коментарі Укрінформу.

 

«За результатами засідання оборонного комітету, де були всі керівники найвищого рівня, які відповідають за мобілізаційні заходи, з‘ясували, чому виникають такі неправильні ситуації, наприклад, коли військовослужбовець був одразу направлений в зону бойових дій після призову на службу.

Ці питання ми взяли на контроль. Такого точно більше не буде. Винні будуть притягнені до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

 

За словами Веніславського, наразі в профільному парламентському комітеті триває робота над удосконаленням процедури проведення мобілізації.

Зокрема, за його словами, комітет розробляє законодавчі зміни, які сприятимуть врегулюванню питання видачі повісток військовозобов‘язаним внутрішньо переміщеним особам, які наразі вимушено проживають не за місцем постійної реєстрації.

 

Загальна мобілізація в Україні здійснюється з 24 лютого на виконання указу президента. У Міноборони пояснювали, що ніяких хвиль мобілізації немає, все іде у плановому порядку. Потреби у мобілізації залежать від розвитку ситуації на фронті.

 

На початку березня міністр оборони Олексій Резніков зазначав, щомобілізаційний план, що діє з моменту оголошення воєнного стану в Україні, ще не завершений.

 

Омбудсман Дмитро Лубінець пояснював, що уповноважені особи мають право видавати повістки на вулиці та в громадських місцях.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ вирішили вдосконалити та оптимізувати роботу ТЦК СП (колишніх військкоматів) після низки ганебних скандалів мобілізаційної кампанії в Україні. В першу чергу йдеться про законодавчі права мобілізованих, які системно порушуються працівниками ТЦК СП й навіть не уповноваженими для роздачі повісток представниками рот охорони.