Мирослава Гонгадзе отримає премію за етику в журналістиці

11:22, 17.02.2023
Мирослава Гонгадзе отримає премію за етику в журналістиці

Відвертий спротив Мирослави Гонгадзе авторитарній природі адміністрації та суперечки, які виникли внаслідок цього трагічного злочину, стали головними каталізаторами Помаранчевої революції 2004 року. (Фото Західного університету Кейса)

Від Міжнародного центру етики та досконалості Inamori при Західному університеті Кейса Мирослава Гонгадзе отримає премію Inamori Ethics Prize 2023.

 

 Як інформує УМ, відповідне рішення  оголосив Центр у cереду.

 

Премія Inamori Ethics Prize приватного університету, що розташований у Клівленді, штат Огайо, спрямована на «відзначення видатних міжнародних етичних лідерів, чиї дії та вплив значно покращили стан людства».

 

«Для мене велика честь отримати цю нагороду, — сказала Гонгадзе. –Я так багато бачила у своїй журналістській кар’єрі, але мені завжди дуже приємно знати, що моя рідна Україна має доступ до надійних новин та інформації через «Голос Америки», медіа-організацію, яка щоденно демонструє важливість вільної преси».

 

Юристка за освітою, а нині досвідчений мовник і журналіст, лауреатка багатьох нагород, Мирослава Гонгадзе почала працювати в українській службі «Голосу Америки» у 2004 році, а згодом стала керівником служби у 2015–2022 роках, перш ніж обійняти нинішню посаду керівника мовлення у Східній Європі. У 2019 році вона була стипендіатом Фонду Німана в Гарвардському університеті, де вивчала дезінформацію, а до цього була стипендіатом з питань демократії Рейгана-Фасселла в Університеті Джорджа Вашингтона.

 

Упродовж своєї кар'єри вона регулярно брала інтерв’ю у вищих урядовців США та України, а також вона була модератором перших в Україні національних телевізійних дебатів виборчої кампанії після Майдану в 2014 році. Статті Гонгадзе були опубліковані в The Wall Street Journal, The Washington Post, Journal of Democracy та численних українських виданнях.

 

«Вітаю Мирославу з присудженням премії Inamori Ethics Prize, - сказала виконувачка обов’язків директора «Голосу Америки» Йоланда Лопес. – Мені дуже приємно бачити визнання її багаторічної роботи, яка дає нашій аудиторії в Україні безперешкодний доступ до новин та інформації».

 

Вручення премії Гонгадзе відбудеться на офіційній церемонії у Міжнародному центрі Inamori восени, де вона виступить з публічною лекцією та візьме участь в науковій конференції та панельній дискусії 21 і 22 вересня.

 

Як інформує УМ, «За свободу преси» : українські журналісти отримали престижну премію.