Тарас Кремінь перевірить компанію Budhouse Group через мовний скандал

19:19, 19.01.2023
Тарас Кремінь перевірить компанію Budhouse Group  через мовний скандал

Після розголосу у соцмережах менеджменту Budhouse Group довелося пояснювати мовну позицію

Неабиякий скандал розгорівся у соцмережах навколо компанії Budhouse Group, яка відмовила у співбесіді киянці, яка не бажала спілкуватися російською. Мовний омбудсмен відреагував.

 

Як інформує Україна молода, своє листування з компанією дівчина опублікувала у Twitter. 

 

На скрінах видно, що компанія повідомила про скасування співбесіди через «велику кількість російськомовних співробітників та керівників».

 

«Ми змушені скасувати співбесіду на сьогодні, так як в нас в компанії багато російськомовних співробітників та керівників. А в вас є побажання в резюме тільки укр або англ мови. Успіхів вам!»– зазначили в повідомленні. 

 

Пізніше компанія пояснила, що співбесіду скасували тому, що дівчина зазначила, що працювати з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською - вона не буде. 

 

 

«Наша компанія є багатомовною, багато хто спілкується українською, багато хто російською та навіть болгарською, але українську розуміють та використовують усі, незалежно від того, яку мову більше вживають»,– йдеться в повідомленні. 

 

Після публікації листування, українці звернулися до мовного омбудсмена Тараса Креміня.

 

«Тарас Кремінь, я точно не перший, хто вам про це повідомляє, але й зайвим точно не буде. І взагалі, дуже добре було б оновити роз'яснення для публіки з рецептом дій у таких ситуаціях»,– написав письменник і перекладач Остап Українець.

 

Тарас Кремінь в коментарі журналістам розповів, що цей інцидент став першим свідченням про порушення мовного закону під час співбесіди у 2023 році. 

 

«Якщо взяти до уваги те, що підприємство працює на території України, центральний офіс розміщений в Києві, то я навіть уявити не можу, які можуть бути поставлені мовні вимоги до претендентки»,– зазначив Тарас Кремінь. 

 

За словами омбудсмена, ТОВ "Budhouse Group" перевірять на дотримання мовного законодавства.

 

«Мене цікавитиме мова ведення документів, відповідних інструкцій, а також інші матеріали, які можуть послужити причиною для підтвердження або спростування того, наскільки ефективно компанія дотримується мовного закону»,– зазначив омбудсмен. 

 

Відповідне рішення про дотримання або недотримання закону про мову мають ухвалити протягом місяця.  

 

«В ході проведення заходів державного контролю ми зможемо з’ясувати достеменно всі причини й будемо мати конкретні пояснення від керівництва»,– додав Тарас Кремінь.  
 


Як повідомляла УМ, мер Харкова Ігор Терехов подав позов до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня  через повторний штраф за порушення мовного законодавства.