Настоятель храму УПЦ МП з Лисичанська засуджений до 12 років позбавлення волі

15:05, 07.12.2022
Настоятель храму УПЦ МП з Лисичанська засуджений до 12 років позбавлення волі

Піп, який здавав позиції ЗСУ, отримав 12 років ув’язнення

Настоятель храму УПЦ МП в Лисичанську, що на Луганщині, який здавав росіянам позиції Збройних сил України, отримав 12 років ув’язнення.

 

Як інформує Україна молода, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

 

«До 12 років за ґратами засуджено священника УПЦ МП в Луганській області за інформування ворога про позиції українських захисників. У суді прокурори довели, що священник храму з Лисичанська надавав допомогу у веденні бойових дій збройним формуванням рф проти української армії», - ідеться у повідомленні.

 

Як повідомляє в Телеграмі Служба безпеки України, «насамперед ворога цікавили відомості щодо кількості особового складу і військової техніки підрозділів ЗСУ. Також він повідомляв агресору про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити спротив окупаційним угрупованням».

 

Правоохоронці затримали зловмисника в результаті спецоперації у квітні цього року.

 

За даними слідства, клірика залучив до співпраці представник російської армії під час поїздки до рф у 2014 році. З того часу на постійному контакті зі священником перебував ватажок одного з терористичних угруповань "лнр". Після початку повномасштабного вторгнення росії священнослужитель збирав та передавав йому дані про підрозділи ЗСУ.

 

Суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 7 ст. 111-1 (надання збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Крім цього, СБУ викрила на Луганщині ще одного священника УПЦ МП, який пішов на добровільну співпрацю з агресором.

 

Перебуваючи на тимчасово захопленій території сходу України, він повідомляв російським загарбникам місця перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО.

 

За попередніми даними, саме за його інформацією росіяни викрали двох українських патріотів.

 

Фігурант переховується від правосуддя на захопленій території сходу України.

 

Його протиправні дії розслідує Служба безпеки у рамках кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада).

 

Як повідомляла УМ, співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ Московського патріархату в Черкаській, Волинській та Херсонській областях.