«100 жінок-2022»: вісім українок увійшли до проєкту ВВС, фото

13:52, 06.12.2022
«100 жінок-2022»: вісім українок увійшли до проєкту ВВС, фото

Проєкт ВВС "100 жінок 2022" відзначає досягнення жінок у всьому світі та в усіх сферах життя - від волонтерства до керування міжнародними організаціями. (Фото: ВВС)

У список «100 жінок-2022» - проєкту ВВС, який відзначає досягнення у різних сферах життя, увійшли вісім непересічних українок.

 

Як інформує УМ, про це 6 грудня повідомила ВВС NеwsУкраїна.

 

Зокрема, до списку увійшли перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич.

 

Українська правозахисниця Юлія Сачук очолює громадську організацію жінок з інвалідністю «Боротьба за права».

 

У політичній сфері, окрім Олени Зеленської, до списку "100 жінок 2022" також увійшли Урсула фон дер Ляєн, перша жінка-голова Єврокомісії, та Міа Моттлі – перша жінка-прем'єр-міністр Барбадосу.

 

Зі спорту – іранська альпіністка Ельназ Рекаб, яка виступала на змаганнях без хіджабу і туніська тенісистка Унс Джабір, яка стала першою арабською чи африканською жінкою у фіналі Grand slam у період Відкритої ери.

 

Серед інших відомих імен у списку - світовий музичний феномен Біллі Айліш, актриса та продюсер Пріянка Чопра, акторка та активістка з інвалідністю Сельма Блер та голлівудська ікона "Вестсайдської історії" Ріта Морено.

 

 

Проєкт "100 жінок" заснували у 2013 році як щорічну серію, присвячену 100 надихаючим і впливовим жінкам.

 

Разом зі списком ВВС публікує інтерв'ю, репортажі, розслідування, що висвітлюють роботу цих жінок.

 

У попередні роки до списку входили такі жінки, як прем'єрка Фінляндії Санна Марін, активістка з питань освіти Малала Юсуфзай, актриса та активістка Джейн Фонда, борець за навколишнє середовище Грета Тунберг, футболістка Меган Рапіно, дизайнер Вера Вонг, письменниця Чімаманда Нгозі Адічі та багато інших.

 

Як повідомляла УМ, українська правозахисниця потрапила у список 25 найвпливовіших жінок світу.