Київський активіст та «холодноярець» Роман Ратушний загинув у бою під Ізюмом

13:56, 14.06.2022
Київський активіст та «холодноярець» Роман Ратушний загинув у бою під Ізюмом

Очільник ГО «Захистимо Протасів Яр» та розвідник 93-ї бригади «Холодний яр» Роман Ратушний. (facebook.com/ratushnyi.r)

Відомий київський активіст, очільник ГО «Захистимо Протасів Яр» та розвідник 93-ї бригади «Холодний яр» Роман Ратушний героїчно загинув у бою під Ізюмом Харківської області 9 червня.

 

5 липня Роману мало б виповнитися 25… Він був патріотом все життя: учасник Революції Гідності в 15 років, згодом став громадським активістом, захищав зелені зони столиці від забудови.

 

Як інформує Україна молода, прізвище полеглого керівника оприлюднило ГО «Захистимо Протасів Яр» у Facebook  у вівторок, 14 червня.

 

Ратушний, як справжній захисник з першого дня повномасштабного російського вторгнення брав участь в боях під Києвом, згодом у лавах «холодноярців» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

 

«Важкі дні... Підтвердилась страшна новина… 9 червня в бою, під Ізюмом, загинув лідер нашої громади, голова ГО «Захистимо Протасів Яр» і розвідник 93 омбр «Холодний яр» - Роман Ратушний.

 

Ромчик був кращим з нас, відчайдухом, який завжди був першим в будь-якому бою і ніколи не проявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою, він був в розвіддозорі в складі бойової групи і загинув під час виконання бойового завдання», - йдеться у повідомленні.

 

Активісти нагадують тезу Романа, яку він просив пам’ятати і поширювати: «Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям».

 

У громадській організації наголошують, що їхнє становлення відбулося саме завдяки Ратушному.

 

«Попри цю важку втрату ми продовжимо справу Романа, ми продовжимо змінювати і розбудовувати наше суспільство, нашу країну, ми продовжимо боротися за Велику Соборну Україну.

 

Ми обов‘язково розбудуємо парк в Протасовому яру. Парк, де на честь Роми висадимо дуб. Парк, який впевнені, буде носити ім‘я Романа Ратушного.

 

Ромчик з нами! Він назавжди в строю!», - додають у ГО «Захистимо Протасів Яр».

 

Про дату похорон буде повідомлено пізніше.

 

Карта для допомоги (мати): 4149609012655017 (Поваляєва Світлана Вадимівна).

 

 

«Загинув золотий хлопець Роман Ратушний... Не хочеться вірити, хочеться дива, помилки, відіграти бій назад. Хочеться ангелів, воскресіння, що-небудь, що заперечить цей текст.

 

Кланяюсь йому і прошу у Бога царства небесного для Романа і великої справедливої помсти», - написала у соцмережах журналістка Валентина Клименко.

 

«Він міг стати найкращим мером мого міста. Він мав стати найкращим президентом моєї країни. Він був головною надією Києва й безумовно – одним із найкращих його громадян. І взагалі, одним із найкращих.

 

До останнього хотілося вірити, що це помилка… Проте це правда. Росія, яка прагне вбити в Україні все найкраще, вбити нашу віру, надію, майбутнє, вбила і його», - зазначає журналістка Леся Шовкун.

 

І додає:  «Без Романа Києву буде дуже, дуже важко побороти своїх ворогів. Але Україна – точно вистоїть і переможе. Ми просто повинні це зробити.

 

Заради Романа. Заради тисяч найкращих українців, які полягли і ще поляжуть за те, щоб ті, хто залишиться, більше ніколи не скочувалися в морок Мордору – як зовнішнього, так і внутрішнього.

 

А Роман Ратушний завжди буде з нами. Бо герої якщо і вмирають, то лише фізично.

 

Дякую, що знову вселив мені віру в майбутнє мого Києва. І дякую батькам, що виховали такого неймовірного сина».

 

 

В одному зі своїх останніх постів Роман Ратушний написав про війну з росією:

 

«Ця війна триває більше трьох сотень років. Коли ми її програємо, ми стаємо гарматним м’ясом для росіян. Коли ми її виграємо — ми отримуємо час на відпочинок до наступної фази цієї війни.

 

Якщо ви приймете цей факт, вам не потрібні будуть рожеві окуляри від Арестовича чи ваших улюблених аналітиків, які точно знають, коли помре черговий російський цар чи коли в русні закінчаться ресурси (спойлер: вони не знають).

 

Люди, які кажуть що ніхто не міг уявити широкомасштабну війну русні проти України, негідники. Вам про це казали дуже довго і чітко люди, яких ви записували в націонал-патріоти, американські агенти і радикали. Те, що ви не слухали, не значить, що ви не знали. Ви знали, але хотіли зберегти свій дебільний солом’яний світогляд від необхідності його перелаштовувати...».

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Роман Ратушний Роман Тарасович є сином письменниці, журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

 

Народився 5 липня 1997 року в Києві. Під час Євромайдану разом з іншими студентами постраждав від атаки «Беркута» в ніч на 30 листопада 2013 року.

 

У 2018 році очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр», а в 2019 році — однойменну громадську організацію, що були націлені на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови.

 

У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози йому фізичною розправою, змушений був переховуватися. Врешті-решт наміри забудовника збудувати на схилі три 40-поверхівки були зірвані. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки.

 

У березні 2021 року Роман був неправомірно арештований після акції протесту під офісом президента, коли прибічники активіста Сергія Стерненка палили фаєрита розбили скло.