У Чорному морі виловили рятувальний круг та світловий буй з потопленого крейсера «Москва»

12:52, 28.05.2022
У Чорному морі виловили рятувальний круг та світловий буй з потопленого крейсера «Москва»

Рятувальний круг та світловий буй з потопленого крейсера "Москва" передадуть до музею. (Фото ДПСУ)

Рятувальний круг та світловий буй з російського крейсера «Москва», що пішов на дно після ураження українськими ракетами, виловили моряки та передали прикордонникам. 
 
Як інформує Україна молода, про це голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомив у Фейсбуці.
 
«Музейні експонати українських сил оборони поповняться чудовими предметами. До рук прикордонників загону морської охорони днями потрапили рятувальний круг та світловий буй з крейсера-потопельника «Москва», - заявив Дейнеко.
 
Голова ДПСУ зазначив, що їх передали небайдужі моряки.
 
«Після зустрічі недофлагмана чф рф з Нептуном речі дрейфували у відкритому морі. Була «МОСКВА» - тепер нема. Від неї залишилися лише ось такі приємні згадки. Слава Україні!», - підкреслив Дейнеко.
 
 
Нагадаємо: Флагман ЧФ РФ "Москва" був одним із двох кораблів, які 24 лютого 2022 року погрожували захисникам українського острова Зміїний. Окупанти вимагали від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Відповідь українських воїнів вже стала крилатою фразою: "Рускій воєнний корабль, іді нах..й!".
 
Як повідомляла УМ, 13 квітня українські військові у Чорному морі поцілили у російський крейсер «Москва» із протикорабельної ракетної системи «Нептун», завдавши йому серйозних пошкоджень. Згодом у росії підтвердили, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування у порт.
 
14 квітня Міноборони РФ підтвердило вибух на крейсері, але заявило, що на борту здетонував боєкомплект, моряків евакуювали, а сам крейсер "зберіг плавучість". Потім російське міністерство заявило, що "Москва" затонула під час буксирування до Севастополя в умовах шторму.
 
Експерти припускали, що половина екіпажа загинули чи поранені. Журналісти-розслідувачі вважали, що екіпаж крейсера "Москва" міг на дві третини складатися зі строковиків. 
 
Родичі моряків "Москви" шукали їх, отримували відповідь, що крейсер не виконував бойового завдання, а бійці зникли безвісти. Водночас ті, хто вижив, розповідали, що крейсер ішов із десантом до Одеси.