Мультипредметний тест випускники складатимуть у Києві та 20 областях

13:40, 18.05.2022
Мультипредметний тест випускники складатимуть у Києві та 20 областях

Замість ЗНО цьогоріч випускники складатимуть мультипредметний тест

У Києві та ще у 20 областях України замість зовнішнього незалежного оцінювання цьогоріч проходитиме Національний мультипредметний тест.
 
Як інформує Україна молода, відповідний наказ № 445 підписав Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
 
Документом затверджено перелік населених пунктів, у яких буде сформовано попередню мережу тимчасових екзаменаційних центрів для проведення національного мультипредметного тесту.
 
Заступник керівника Офісу Президента Олексій Дніпров на брифінгу повідомив:
 
«Наші випускники активно готуються до національного мультипредметного тесту - альтернативи зовнішньому незалежному оцінюванню в умовах воєнного стану. Вже затверджено календарний план організації та проведення цьогорічного тестування. Воно пройде в три сесії: основна - з 18 липня до 10 серпня, додаткова - з 16 по 20 серпня та спеціальна - з 12 по 16 вересня цього року»,- сказав Дніпров.
 
За його словами, Міністерство освіти і науки у співпраці з обласними військовими адміністраціями затвердило перелік населених пунктів, у яких буде сформовано попередньо мережу тимчасових екзаменаційних центрів.
 
«Це міста, в яких провести тестування дозволяє безпекова ситуація. Попередньо заплановано, що воно пройде у 20 областях України та місті Києві. На жаль, сьогодні неможливо планувати проведення тестування у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях та Автономній Республіці Крим»,- зазначив заступник керівника ОП.
 
Він додав, що з міркувань безпеки назви попередньо визначених населених пунктів не оприлюднюються.
 
«Учасники тестування з 20 травня до 7 червня включно на своїх інформаційних сторінках матимуть змогу підтвердити бажання взяти участь у тестуванні і вибрати з переліку найзручніший для себе населений пункт. Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії мультипредметного тесту, зможуть подати заявки в участі додаткової або спеціальної сесії тестування»,- зазначив Дніпров.
 
Як відомо, у 2022 році через військову агресію росії скасовано зовнішнє незалежне оцінювання. Замість нього вступники будуть складати мультипредметний тест, до якого включили три предмети: українську мову, математику, історію України. Також при вступі до вишів діятимуть сертифікати ЗНО 2019-2021 років.
 
Як повідомляла УМ, провідний канадський університет Торонто безкоштовно прийме на навчання понад 200 українських студентів. Фінансування взяла на себе Фундація Темертея, заснована канадським підприємцем і меценатом українського походження Джеймсом Темертеєм.