У Криму окупанти активно впливають на склад населення - Ольга Скрипник

10:08, 26.12.2021
У Криму окупанти активно впливають на склад населення - Ольга Скрипник

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. (facebook.com/helga.yalta)

Росія активно впливає на склад населення Кримського півострова з моменту окупації  навесні 2014 року.

 

Як передає Україна молода, про це заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у коментарі «Крим. Реалії».

 

Відтак, правозахисниця закликала офіційний Київ розслідувати демографічну ситуацію в окупованому Криму.

 

«Стратегічна задача Російської Федерації – змінити склад населення. У сенсі і фізично, і свідомість. Здебільшого те, що ми можемо фіксувати, один із напрямків – це переміщення мілітаризованого населення. Йдеться про військові, також про силові структури», – зауважила пані Скрипник.

 

За її даними, чимало росіян переміщаються до Криму вже не як у відрядження, а на постійну роботу, беручи із собою родини.

 

Більше того, в РФ не перший рік триває пряма пропаганда переїзду до окупованого півострова.

 

«Важливою тенденцією на тлі всього цього є те, що вона (Росія – Ред.), в принципі, намагається знищити або видавити проукраїнське населення», – додає правозахисниця.

 

Ольга Скрипник також нагадала, що ухвалення закону про покарання за військові злочини має вагомо вплинути на розслідування та фіксацію демографічної ситуації в окупованому Криму.

 

Йдеться про законопроект №2689 Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права.

 

Верховна Рада ухвалила даний документ голосами 248 народних депутатів ще 20 травня 2021 року.

 

Втім, починаючи з кінця червня, закон переданий на підпис президенту, проте Володимир Зеленський ще не завірив його.

 

Як повідомляла «УМ», народний депутат Рустем Умєров наголошував, що Росія витрачає мільйони і використовує TikTok та Instagram, залучає лідерів думок для просування наративів про «російський Крим» і «ворожу Україну».