Варфоломій і Епіфаній відслужили історичну літургію у Софії Київській, фото

14:04, 22.08.2021
Варфоломій і Епіфаній відслужили історичну літургію у Софії Київській, фото

На території Софії спорудили невелику сцену, на якій стояли Варфоломій з Епіфанієм та близько 50 священнослужителів. (Фото Національного заповідника "Софія Київська")

Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України Епіфаній відслужили літургію на території заповідника Софії Київської у неділю.

 

Літургія тривала близько трьох годин.

 

Про це повідомляє журналіст «УМ» з місця події.

 

Так, на території Софії спорудили невелику сцену, на якій стояли Варфоломій з Епіфанієм та близько 50 священнослужителів.

 

«Великою радістю наповнені тепер наші серця, коли в історичному і святому для українського народу місці, в кафедральному храмі Митрополитів Київських, урочисто звершуємо ми соборну Божественну літургію, очолювану Предстоятелями Вселенського Патріархату і Православної Церкви України», - наголосив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

 

 

«Сьогодні історична мить, бо вперше Вселенський Патріарх, Перший серед Предстоятелів Церков, прибув до України, до нашої Помісної Церкви вже як до Автокефальної, самостійної Церкви-Дочки», - наголосили у ПЦУ.

 

 

За даними ПЦУ, на літургію прийшли понад 15 тисяч священиків і вірян. Далеко не всі віряни могли потрапити до заповідника, оскільки після 9.00 правоохоронці перекрили периметр навколо історичного центру столиці з Софійською площею включно.

 

Пропускали лише священиків зі своїми вірними. По раціях поліції лунали команди звернути особливу увагу на перехожих із плакатами – тим самим силовики не допустили появи поблизу Софії прихильників РПЦ в Україні, які протестують проти візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України і затято не визнають автокефалію ПЦУ.

 

                   Поліція контролювала периметр навколо Софії Київської (Фото Івана Леонова). 

 

Серед гостей були мер Львова Андрій Садовий та п'ятий президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко.

 

У завершальній промові Епіфаній подякував Вселенському патріарху за надання томосу для ПЦУ та Порошенку за його сприяння.

 

           Петро Порошенко вітає Патріарха Варфоломія (Фото "Європейської Солідарності"). 

 

Предстоятель ПЦУ також натякнув на своє занепокоєння, тим, що деякі церкви "досі ще тримаються розділення і ухиляються від спілкування" – маючи на увазі Українську православну церкву Московського патріархату, яку очолює митрополит Онуфрій.

 

Але Епіфаній сподівається, що "вони пізнають істину і увіллються в помісну церкву".

 

Вселенський патріарх також закликав РПЦ в Україні повернутись "до спілкування".

 

Зауважимо, що це третій візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну і перший за час автокефалії Православної церкви України.

 

Як повідомляла «УМ», Вселенський патріарх Варфоломій наголошує, що Російська церква не бажає визнавати реальність коли не визнає канонічність автокефалії Православної церкви України.

 

На його думку, навіть сумнів у тому, що рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії ПЦУ є неканонічним, сам по собі нелогічний та неканонічний.

 

У суботу Вселенський патріарх Варфоломій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній і третій президент України Віктор Ющенко вшанували полеглих захисників України та жертв Голодомору на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря в суботу вранці.