СБУ оголосила про підозру пропагандисту Шарію, відео

15:33, 16.02.2021
СБУ оголосила про підозру пропагандисту Шарію, відео

Проти Шарія в Україні відкриті 2 справи, через які він і втік з країни ще у 2012 році.

Служба безпеки України оголосила про підозру Анатолію Шарію. Слідчі вважають, що він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері.

 

Як інфоррмує УМ, про це поідомляє пресслужба СБУ

 

У СБУ зазначили, що є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

 

Через це йому оголосили про підозру у вчиненні злочину.

 

"На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері", - йдеться у повідомленні.

 

Підозру оголосили під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в межах кримінального провадження за 2 статтями.

 

Одна з них стосується державної зради, інша – порушення рівноправності людей залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань.

 

У СБУ пояснили: щодо другої статті, то мова йде про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.

 

Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень. Вони встановили, що в інтерв'ю та виступах Шарія були факти його підривної діяльності проти України.

 

"Починаючи з 2012 року, через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам Росії у проведенні спеціальних інформаційних операцій", - пояснюють у СБУ.


Пропагандист дискредитував державну політику України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході.

 

Правоохоронці наголошують, що метою Шарія було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

 

Протиправні дії Шарія активно використовували російські ЗМІ.

 

Слідство врахувало також неодноразові заяви та звернення громадян і організацій щодо можливої антиукраїнської діяльності блогера.

 

До слова, наразі тривають слідчі дії, продовжують документувати усі обставин скоєння злочину, а також встановлюють інших людей, причетних до протиправної діяльності Шарія.


Нагадаємо, Анатолій Шарій доволі популярний в ютубі блогер родом з Києва, який часто негативно говорить про Україну, а особливо про Майдан і українських військових.

 

Майже всі його міркування схожі на меседжі, що поширюють російські пропагандисти. Також Шарій різко критикує українську владу, часто вигадуючи та перекручуючи інформацію.

 

Проти Шарія в Україні відкриті 2 справи, через які він і втік з країни ще у 2012 році.

 

 

Як повідомляла УМ, раніше СБУ відкрила провадження проти Шарія через карту України без Криму.

 

Журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" з'ясували, що "Партію Шарія" фінансує всеукраїнська мережа автозаправок БРСМ-Нафта. Крім того, члени партії у звітності значно зменшують розмір зарплат.