Справа Марківа: українська громада в Італії вийшла на акцію підтримки

16:53, 15.10.2020
Справа Марківа: українська громада в Італії вийшла на акцію підтримки

Віталій Марків – український нацгвардієць, який воював на Донбасі у 2014 році.

Суд у Мілані 15 жовтня розглядає апеляцію у справі Віталія Марківа. Українська громада вийшла навпроти Трибуналу міста, аби підтримати засудженого в Італії нацгвардійця.

 

Як інформує УМ, про це пише "Громадське радіо".

 

У Мілані наразі також перебуває й Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

 

Омбудсменка очікує, що 15 жовтня Апеляційний суд розгляне переклад деяких записів розмови Віталія Марківа.

Засідання суду у справі Марківа розпочалося, 15 жовтня, Мілан

 

Це важливо, оскільки ключовою фразою, на якій будувалося все звинувачення італійських прокурорів і суддів, коли вони визнавали провину українця, була "Ми вбили".

 

Тобто, за їхньою версією, Марків визнав провину у вбивстві. Але попередня перекладачка, яка перекладала 52 хвилини цього запису, відмовилася від перекладу,
пояснила Людмила Денісова.

 

І додала, що на сьогодні суду повинні представити новий переклад саме цих записів.

 

Українська громада в Мілані зібралась навпроти Трибуналу, аби підтримати нацгвардійця Віталія Марківа. Відео з-під будівлі суду опублікувала у фейсбуці журналістка Галина Єреміца.

 

Віталій Марків – український нацгвардієць, який воював на Донбасі у 2014 році.


Його затримали 30 червня 2017 року в Італії. Марківу закидають причетність до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккелі та російського перекладача Андрія Миронова. Водночас військовий усі звинувачення відкидає.

 

У липні 2019 року нацгвардійця визнали винним і засудили до 24 років ув'язнення.

 

Докази, наведені італійськими прокурорами, мають безліч неточностей, суперечливих даних та не вказують на точну провину Марківа у злочині.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство внутрішніх справ України встановило кількох свідків, які готові дати свідчення про непричетність нацгвардійця Віталія Марківа до вбивства журналістів. Українські правоохоронці готові співпрацювати з італійськими колегами, щоб довести невинуватість Марківа.