Василь Дяків із Заліщиків визнаний найкращим вчителем року, відео

15:11, 04.10.2020
Василь Дяків із Заліщиків визнаний найкращим вчителем року, відео

Вчитель року Василь Дяків із міста Заліщики.

Вчитель історії і громадянської освіти Василь Дяків із міста Заліщики Тернопільської області став найкращим вчителем 2020 року за версією Global Teacher Prize Ukraine.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомили на офіційній сторінці премії у мережі.

 

Урочиста церемонія нагородження пройшла у Києві 3 жовтня.

 

Відтак, переможець - учитель історії України, громадянської освіти та всесвітньої історії Василь Дяків, який працює у гімназії міста Заліщики, отримає головний приз – 250 тисяч гривень.

 

Крім того, вчитель року матиме змогу відвідати найбільшу освітню подію – Global Education and Skills Forum 2021, що проходитиме у Лондоні.

 

Також пан Дяків отримає призи від партнерів та організаторів премії, зокрема рік безкоштовного навчання від громадської спілки "Освіторія".

 

Після перемоги Василь Дяків розповів, що найбільше його надихають успіхи учнів. Саме вони заряджають його мотивацією робити щось краще та нове. Його мрія — аби серед педагогів не було людей з комплексом раба, який не хоче нести відповідальність і боїться робити вибір.

 

Вчитель історії також наголосив на змінах, які на його думку, необхідні українській освіті: «Найперше, треба підіймати імідж вчителя через вищу освіту — студенти педагогічних вузів повинні бути агентами змін. По-друге, вважаю, що 20 предметів у старшій школі — це забагато. Оптимальна кількість 6–8 обов’язкових дисциплін. Це складний вибір, адже батьки зазвичай перестраховуються і хочуть, щоб діти вчили геть усе, а ті часто не знають, ким взагалі хочуть бути».

 

Педагог з 24-річним стажем переконаний, що система освіти потребує виходу із зони комфорту: профільну школу планують реформувати аж через 7 років, а це занадто пізно.

 

«Треба вже запускати цей процес і схиляти суспільство до думки про європейський формат освіти, де є конкуренція і боротьба за учня і студента», – розповів Василь Дяків у коментарі "Освіторії".

 

Цього року на премію подалася рекордна кількість педагогів — майже 3000 з 21 регіону України.

Переможцями в інших номінаціях стали:

 

У номінації «Вибір українців» (визначався відкритим голосуванням) переможцем став учитель початкових класів Середньої загальноосвітньої школи № 35 міста Кам’янське (Дніпропетровська область) Андрій Олійник. За нього віддали свій голос понад 40 тисяч українців. Чоловік працює у школі лише три роки, але полюбився учням своїм підходом на уроках: він використовує LEGO й танцює з дітьми на анімаційних хвилинках.

 

Найкращий вчитель фізкультури — Віталій Мушинський із Хмельницької області. Він поїде в Німеччину подивитися, як там викладають цей предмет.

 

У номінації «Реалізація мрії» перемогу здобула Тетяна Лугіна з Київської області. Вона планує організувати в Яготині скейт-парк.

 

У номінації «Вибір серцем» переможцем став Олег Швед зі Львова, який 30 років викладав українську мову і літературу в «Охматдиті». Другою переможницею стала вчителька початкової школи Вікторія Щербакова з Сумської області, яка першою в своєму селищі почала працювати в інклюзивному класі.

 

У номінації «Вчитель громадянської освіти» перемогла Олеся Юрчишин. А вчителем-новатором став Іван Верещака, вчитель астрономії та інформатики Чулаківського закладу повної загальної середньої освіти (Херсонська область).

 

Як повідомляла «УМ», заробітні плати освітян «заморожені» урядом Шмигаля в Україні до січня 2022 року. В таких фінансових реаліях педагоги святкують професійний День вчителя, який традиційно відзначається у першу неділю жовтня.

 

Про обіцяні півтора роки тому тоді ще кандидатом у президенти Володимиром Зеленським 4 тисячі доларів зарплатні наразі не йдеться.