Нові Яриловичі: 1,5 тисячі хасидів з Білорусі не пустили в Україну, фото

00:27, 15.09.2020

Близько півтори тисячі хасидів намагалися потрапити до України з Білорусі через пункт пропуску «Нові Яриловичі» у понеділок ввечері.

 

Через конфліктну ситуацію на місце прибув голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, який особисто поспілкувався з обуреними хасидами, які сподівалися встигнути на святкування єврейського нового року в Умані.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує ДПСУ в ніч на вівторок.

 

Зазначається, що сотні іноземців намагаються потрапити в Україну з Білорусі попри обмеження в’їзду. В одному з пунктів пропуску Чернігівської області зібралися сотні хасидів.

 

 

«Дейнеко зустрівся з представниками іноземців та довів вимоги Постанови КМУ, щодо обмеження в’їзду іноземців. Він зазначив, що кожен іноземний громадянин повинен поважати закони України та правила, які регламентують перетин державного кордону. Також голова відомства чітко наголосив на недопущенні порушення кордону іноземцями, адже вони нестимуть за це відповідальність, а прикордонники не допустять спроб порушення кордону», - зазначають у ДПСУ.

 

Відтак, прикордонники задіяли резерви та організували взаємодію з підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України.

 

 

Водночас, за даними Держприкордонкомітету Білорусі, на території прикордонних районів знаходяться понад 1,5 тис. євреїв-хасидів, які планували потрапити в Україну у зв'язку зі святкуванням 19 вересня Нового року за єврейським календарем.

 

Опівночі стало відомо, що українські прикордонники закрили пункт пропуску на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області "Нові Яриловичі", де тимчасово обмежили рух транспортних засобів та громадян.

 

 

"Іноземні громадяни після надання їм всіх необхідних роз’яснень з боку українських прикордонників продовжують перебувати на території Білорусі між українським та білоруським пунктами пропусків. Водночас ДПСУ була вимушена обмежити пропуск транспортних засобів та громадян в пункті пропуску "Нові Яриловичі" зважаючи, що знаходження значної кількості іноземців, фактично на проїжджій частині, призводить до ускладнення руху автівок та може нести загрозу життю громадян", - повідомили у Держприкордонслужбі України.

 

 

Прикордонники наголошують, що не допустили спроби незаконного перетину державного рубежу. Українські та білоруські прикордонники перенаправляють транспорт на інші пункти пропуску.

 

Як повідомляла «УМ», 10 вересня група хасидів знесла частину загорожі біля могили цадика Нахмана в Умані, яка була встановлена для запобігання розповсюдженню коронавірусу.

 

За даними МВС, наразі до Умані прибуло близько 3 тисяч хасидів.