«Мовний» законопроєкт Бужанського рекомендують відхилити

21:28, 17.06.2020
«Мовний» законопроєкт Бужанського рекомендують відхилити

Максим Бужанський хоче скасувати закон про державну мову, ухвалений у 2019 році.

Комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту  відхилити доопрацьовану редакцію законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти" авторства скандально відомого нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне рішення члени комітету ухвалили на засіданні в середу, 17 червня.

 

«Рекомендувати відхилити законопроєкт №2362 на основі висновку комітету», - цитує голову комітету Микиту Потураєва «Укрінформ».

 

Зауважимо, що Бужанський пропонує, щоб перехід для шкіл з російською мовою навчання на нові навчальні плани, які передбачають більшу частку викладання українською, відклали до вересня 2023 року.

 

Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.

 

Нардеп Бужанський також вважає, що цим законопроєктом досягне скасування закону про державну мову, ухваленого у 2019 році.   

 

Йдеться про закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності в Україні.

 

Закон закріплює, що єдиною державною(офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави. Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності.

 

25 квітня народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почали розглядати у другому читанні ще 28 лютого. За це рішення проголосували 278 парламентарів.

 

Після своє перемоги на виборах Володимир Зеленський заявив, що після вступу на посаду проаналізує закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.