Павло Казарін виправдовується через отримане у Криму громадянство Росії

22:02, 12.06.2020
Павло Казарін виправдовується через отримане у Криму громадянство Росії

Павло Казарін пішов за паспортом Росії через батьків у Криму.

Український журналіст, лауреат премії імені Георгія Гонгадзе, Павло Казарін зізнався в тому, що свідомо отримав російський паспорт одразу після незаконної анексії Криму Росією весною 2014 року.

 

За його словами, зараз, через 6 років після того, він очікує від посольства РФ відповіді на свою заяву про вихід з громадянства.

 

Як повідомляє «Україна молода», свої зізнання Казарін оприлюднив у Facebook в п’ятницю.

 

«Наприкінці березня 2014-го я отримав у Сімферополі російський паспорт. Анексія Криму вже завершилася. Вторгнення на Донбас ще не розпочалося. Сенцова ще не заарештували, а боїнг (рейсу МН-17 — ред.) ще не збили», - написав Казарін.

 

Журналіст, який нещодавно став лауреатом премії імені Гонгадзе, пояснює таке рішення тим, що на півострові жили його батьки і він хотів бути поруч: «Після того, як Росія захопила Крим - виявилося, що моя кримська прописка тепер прирівнюється до російського громадянства. «Окупація передбачає аусвайси», - жартували мої знайомі. Ну ок, аусвайс так аусвайс».

 

За його словами, документ так і не знадобився. А після того, як збили Боїнг і заарештували Сенцова, стало зрозуміло, що з Криму доведеться переїжджати назовсім, додав журналіст.

 

«Я переїду в Київ у жовтні чотирнадцятого. Мої батьки — рік по тому. Документи залишаться лежати у Сімферополі», — згадує Павло Казарін і додає, що останні два роки намагається позбутися російського громадянства.

 

 

Казарін пише, що у нього пішло близько 9 місяців на те, щоб зібрати необхідні для відмови від громадянства РФ документи, а прискорена процедура відмови від громадянства займає пів року.

 

«У січні цього року я записався на прийом в російське посольство. Відправив поштою заяву про вихід з громадянства. Його номер - №700127131. Думаю, ті, у кого є доступ до російських баз даних, зможуть легко перевірити мої слова. Візит був призначений на кінець березня (так, виявляється є серйозна черга з бажаючих вийти з громадянства РФ). Але потім розпочався карантин. Телефоном в посольстві сказали, що відновлять прийом після 18-го червня», - написав Казарін.

 

І додав, що планував написати цей допис через пів року: «Думав дочекатися моменту, коли російська держава офіційно перестане вважати мене своїм підданим. Втім, місяцем раніше, місяцем пізніше - різниці особливої ​​немає».

 

За дві години до появи допису Казаріна Наталя Влащенко генеральний продюсер телеканалу ZIK написала в Facebook: «Павло Казарін - людина-комсорг, людина-плакат, людина-друг начальника.. ми зустрічалися лише одного разу. Після того, як вийшла моя книга «Крадіжка або Біле сонце Криму» він запросив мене на інтерв'ю. Було видно, що я йому дуже не подобаюся, і мене це тішило. Мене завжди забавляє, коли люди роблять щось «через силу»). Я розповідала, як росіяни віджали у нас Крим, як наші начальники злякалися і не стали його захищати... А він, виявляється, був тією самою людиною, яка у страшні дні крадіжки Криму отримала там же російський паспорт».

 

Водночас очільник Суспільного мовлення, на якому працює Казарін, Зураб Аласанія відреагував на заяву про російський паспорт так: «Павло Казарін: ти — українець. Крапка».

 

Павло Казарін - журналіст, публіцист і телеведучий, співпрацює з Громадським, 24 каналом і ICTV.

 

У травні 2020 року Пало Казарін став лауреатом 2-ї журналістської премії імені Георгії Ґонґадзе.