День піхоти відзначають в Україні

17:46, 06.05.2020
День піхоти відзначають в Україні

День піхоти України святкують лише вдруге в історії.

День піхоти України – це абсолютно нове свято, що відзначається лише вдруге в історії України 6 травня. Далі в тексті ми розповімо вам про те, як з'явився свято і найкращі вітання з цим святом.

 

Свято встановлено указом Президента України від 19 квітня 2019 року, з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій.

 

Сенс цього свята – вшанувати мужність і героїзм механізованих, мотопіхотних, гірничо-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ ЗСУ, які були проявлені ними в боротьбі за свободу і незалежність України.

 

Ініціаторами запровадження такого професійного свята стали волонтери і ветерани-піхотинці. Згодом це питання дійшло до Міністерства оборони, Генерального штабу та штабу командування Сухопутних військ. Це питання обговорювали історики та військові з різних куточків України. У результаті сформувався перелік історичних дат, коли українська піхота відіграла важливу історичну роль.

 

Спочатку датою свята для піхотинців розглядався вересень-жовтень, але ці осінні місяці і без того переповнені військово-професійними святами (День танкіста, День військової розвідки тощо),

 

А 6 травня було обрано не випадково. Так, 6 травня 1648 року завершилася перша переможна битва Національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького на Жовтих Водах. І ключову роль у цій битві відіграла козацька піхота. Також саме 6 травня, але 1920 року, успішно завершився 6-місячний зимовий рейд української армії тилами спочатку білогвардійських, а потім і червоноармійських військ. Цей похід має для українського війська символічне значення, адже він розпочався 6 грудня (зараз це День Збройних сил України), а завершився 6 травня.

 

До того ж, на 6 травня припадає велике релігійне свято - День Юрія Змієборця - одного з покровителів українського війська. В Україні цей святий переважно зображується у вигляді кінного вершника, який списом проштрикує змія. Але на прапорах козацького війська Юрія Змієборця зображували як пішого воїна. 

 

Механізовані, мотопіхотні, гірсько-штурмові військові частини складають основу Сухопутних військ і виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів і прориву оборони противника, захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів. Разом з тим, механізовані з'єднання поряд з танковими використовуються для оточення і розгрому противника, переслідування та виконання інших завдань.

 

Нині українські піхотинці з честю виконують свій обов’язок перед народом, демонструючи вірність військовій присязі, відповідальність, високий бойовий вишкіл і професіоналізм. Як найчисельніший рід та основа бойового потенціалу Сухопутних військ Збройних сил України, вони несуть найбільше навантаження та відіграють вирішальну роль у ході виконання завдань Операції об'єднаних сил.

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.