МОН повернуло у шкільну програму підручник «Основи сім'ї», проти якого протестували батьки

12:51, 04.05.2020
МОН повернуло у шкільну програму підручник «Основи сім'ї», проти якого протестували батьки

Ілюстрація з підручника "Основи сім'ї"

У Міністерстві освіти та науки відновили курс "Основи сім'ї", який раніше критикувався батьками за дискримінацію. Він буде доступний для викладання учням 10-11 класів за умови допрацювання.

 

Про це повідомив автор курсу Адріан Буковинський на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.


"Тепер у нас, усіх, багато роботи по впровадженню програми. Ми врахували усі слушні пропозиції, внесли відповідні правки в текст програми та плануємо перевидання підручників", – зазначив автор програми Адріан Буковинський.. 

 

У МОН зазначають, що курс мають перевидати, а потім знову відправити на розгляд комісії, перш ніж він увійде в шкільну програму.

"Автори мають внести зміни, і треба уважно стежити, чи внесуть і як внесуть. Наново треба отримати гриф. І це залежатиме вже від того, наскільки авторський колектив дослухається до рекомендацій експертизи і вилучить або трансформує з курсу елементи, що суперечать чинному законодавству України у сфері прав людини, попередження та протидії дискримінації, освіти. Дуже сподіваємося, що авторський колектив ретельно поставиться до доопрацювання, а громадськість і експертна спільнота завжди готові надати консультації", – розповіла радниця міністра освіти та науки Олена Масалітіна в коментарі "Бабелю".

 

Нагадаємо, що у 2019 році у закладах середньої освіти розпочалось впровадження курсу за вибором "Основи сім’ї". Це факультативний урок, на якому учнів навчали, як будувати щасливе подружнє життя та дбати про дітей.

 

Зміст підручника обурив деяких батьків через сексистські, дискримінаційні та антинаукові твердження. Наприклад, автор пише, що використання контрацептивів є вбивством, а "дружина від природи - більш ефективний вихователь", ніж чоловік.

 

Ілюстрація з підручника "Основи сім'ї"

                                             Ілюстрація з підручника "Основи сім'ї"

 

Батьки звернулись до міністерства з проханням зробити антидискримінаційну експертизу курсу.

 

Ілюстрація з підручника "Основи сім'ї"

                                                    Ілюстрація з підручника "Основи сім'ї"

 

Додамо,Автор курсу Адріан Буковинський називає себе "експертом з подолання сімейних проблем", проводить тренінги та семінари з подружнього життя.

 

У 2016 році Кабмін планував призначити Буковинського уповноваженим з питань сім'ї. Однак після того, як спливли його гомофобні висловлювання, рішення змінили.

 

Про проблеми сучасної української школи читайте також у матеріалі "України молодої": "Освітній скандал: Зеленського питають навіщо вилучати зі стандартів українську і зарубіжну літературу".