Канал АTR через відсутність фінансування закриється до дня депортації кримських татар

16:54, 28.04.2020
Канал АTR через відсутність фінансування закриється до дня депортації кримських татар

Наразі на телеканалі працює трохи більше 10 відсотків.

Кримськотатарський телеканал ATR не отримав фінансування з держбюджету. Відтак, закриється до дня депортації кримських татар 18 травня.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на заступника генерального директора телеканалу, журналіста Айдера Муждабаєва.   

 

"Ситуація дуже дивна. 26 лютого президент сказав, що проблема з фінансуванням телеканалу буде вирішена. Були зустрічі в уряді і процес на кшталт зрушився з місця. Нам здавалося, що фінансування відкриють і ми зможемо оплатити всі борги. Але потім почалися складнощі, міністерство культури змусило переробляти всі документи. Завтра (29 квітня – ред.) вже четверте засідання Кабміну, де каналу не можуть нам відкрити фінансування. Уже кілька місяців ми працюємо виключно на своєму ресурсі і пожертвування людей з окупованого Криму. Від колективу залишилося трохи більше 10 відсотків. Ми не виробляємо власний продукт, працюємо тільки в плані інформування людей на півострові про коронавірус", - сказав Муждабаєв в коментарі  "Українській правді".

 

Муждабаєв також заявив, що якщо не відкриють фінансування, то канал буде змушений закритися на початку травня.

 

 "Зараз є велика небезпека, що до дня пам'яті жертв геноциду кримських татар АТР вже не зможе вести мовлення", - наголосив жуоналіст.

 

Як повідомляла УМ, ATR входить до складу холдинга Ленура Іслямова разом з дитячим каналом Lale та радіостанцією Meydan. Ленур Іслямов володіє 97,34% ATR, міноритарні співвласники - Рефат Чубаров, Мавілє Ісмаілова, Іса Хайбуллаєв.

 

Наприкінці січня гендиректор ATR Ленур Іслямов заявив, що телеканал може закритися через призупинення фінансової підтримки з державного бюджету.

 

10 лютого ATR заявив про блокування його фінансування з держбюджету.

 

Через недофінансування телеканалу довелося скоротити не тільки кількість випусків новин, а й прямі ефіри з Криму.

 

26 лютого президент Володимир Зеленський запевнив, що кримськотатарський канал ATR продовжить своє мовлення за допомогою державної підтримки: "Канал ATR продовжить своє мовлення, ніхто не позбавить їх державної підтримки".

 

Міністр культури Володимир Бородянський пояснив, що телеканал ATR не отримав фінансування з держбюджету, тому що виникли розбіжності в трактуванні закону про державні закупівлі між каналом і Держказначейством.