Бранці Микола Гриненко і Віктор Шайдов: від полону до звільнення

12:55, 17.04.2020
Бранці Микола Гриненко і Віктор Шайдов: від полону до звільнення

Бойовики погодилися передати заручників до Великодня.

Під час третього обміну 16 квітня на підконтрольну уряду України територію повернуто 19 громадян України, які незаконно утримувалися на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

 

Серед тих, кого вдалося забрати з тюрем Донецька та Луганська, – більшість людей, про звільнення яких Україна почала просити в останні кілька місяців, хоча деякі з них були затримані ще 4-5 років тому. 

 

Серед бранців були двоє військовослужбовців ЗСУ – Микола Гриненко та Віктор Шайдов.

 

Списки полонених оприлюднювала УМ з посиланням на пресслужба офісу президента.

 

Зокрема, 22-річний Микола Гриненко з Миколаївщини – військовослужбовець 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ Збройних сил України.

 

Служив у розвідувальному взводі одного з підрозділів бригади. До рук терористів на непідконтрольній території Донеччини потрапив 23 січня 2019 року.

 

За інформацію 79 одшбр, армієць зник разом зі зброєю у районі виконання бойового завдання на одному зі спостережних постів неподалік Павлополя.

 

У той момент побратими не знали обставин зникнення бійця. Спочатку розшукували його в тилу, поки не з’явилося відео “допиту” бойовиків, з якого стало зрозуміло, що Гриненко – в полоні.

 

На відео він розповідає: "Нарвався чи то на сигнальну міну, чи на розтяжку. Пролунав вибух. Я впав. Загубився. Озирнувся – моїх хлопців уже не було. Після чого почув – йдуть ваші та почав кричати, що здаюся".

 

Одразу після зникнення Гриненка правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею “дезертирство”, згодом з’явилося ще одне — про зникнення людини.

 

 

Другий військовий – 49-річний Віктор Шайдов із Дніпропетровської області, військовослужбовець 53-ї бригади Збройних сил України. Він ще один з вісьмох армійців, які на КАМАЗі випадково заїхали на непідконтрольні території у травні 2019 року.

 

Побратими Шайдова, яких обміняли, розповідають, що рано-вранці вантажівка рухалася неподалік Новотроїцького. Зокрема, в травні 2019 року автомобіль із вісьмома бійцями 53 омбр за дивних обставин заїхав на окуповану територію через КПВВ “Новотроїцьке” повз українські блокпости. Вантажівка прямувала за маршрутом Мангуш-Костянтинівка, перевозила документацію бригади, вояки були без зброї.

 

Новому президентові Зеленському доповіли, що інцидент не пов’язаний зі зрадою.

 

На початку людей утримували у СІЗО в Донецьку. Шайдова – у камері в підвалі. Згодом розпочалися "судові засідання" та пролунали "вироки". 28 грудня Віктора перевели до колонії №32.

 

Як повідомляла УМ, за словами віце-прем'єра, міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, в списках на обмін на даний момент перебуває близько 200 людей, проте точну кількість утримуваних можна встановити тільки після повної верифікації. Як стверджує урядовець, "Україна готова обмінюватися без будь-яких умов" і головне – "щоб нам віддали всіх наших".