Тортури в тюрмах ОРДЛО: Німеччина закликала Росію вплинути на бойовиків

16:07, 24.03.2020
Тортури в тюрмах ОРДЛО: Німеччина закликала Росію вплинути на бойовиків

Багато із засуджених не витримують таких знущать та заподіють собі шкоду, а смерті, спричинені побиттями, окупаційна адміністрація видає як природні.

Німеччина закликає Росію скористатись своїм впливом на сепаратистів у східній Україні для припинення тортур у тюрмах на окупованих територіях.

 

Про це під час брифінгу з очільником МЗС України Дмитром Кулебою заявив голова МЗС Німеччини Хайко Маас.

 

"Звичайно, ми торкнулись конфлікту на Сході України, який триває вже занадто довго. Шість років тому відбулась нелегальна анексія Криму і Німеччина, так само як і в минулому, далі буде підтримувати відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Ми будемо підтримувати це і робити цей внесок. Я прочитав звіти комісії ООН з прав людини про те що в так званих "народних республіках" на сході Украіни в’язні систематично піддаються тортурам", - сказав Маас.

 

З його слів, Німецький федеральний уряд різко засуджує це.

 

"Тут треба розібратись швидко, в повній мірі і також хотілося б зазначити, що Росія повинна скористатись своїм впливом на сепаратистів у східній Україні у більшій мірі ніж до цього, щоб довести до кінця, завершити цей конфлікт", - додав міністр.

 

Водночас, СБУ оприлюднила відео, в якому колишній в'язень бойовиків надав Службі безпеки України свідчення про знущання у тюрмах на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.
 

"Зокрема, до української спецслужби звернувся мешканець Лисичанська, який у 2014 році був ув`язений терористами та провів 10 місяців у Луганському слідчому ізоляторі. Чоловік повідомив правоохоронцям про пережиті у застінках терористів знущання", - йдеться у повідомленні.

 

 

Колишній засуджений розповів, що у виправних установах практикуються тортури та жорстокі побиття в'язнів. За його словами, до СІЗО часто приїздять бойовики та "віпрацьовують навички" на затриманих. Багато із засуджених не витримують таких знущать та заподіють собі шкоду, а смерті, спричинені побиттями, окупаційна адміністрація видає як природні.


Як запевнили в СБУ, Служба ретельно збирає та документує всі свідчення, отримані від колишніх бранців терористів.

 

Наразі зібрано величезну доказову базу щодо злочинів проросійських бойовиків проти мирного населення. СБУ вже оголосила про підозру в терористичній діяльності дев’ятьом представникам "управління виконання покарань" так званої ЛНР, у тому числі начальникам колоній та інших структурних підрозділів фейкової пенітенціарної системи, додали в Службі безпеки.