«Слуги народу» хочуть скасувати норми закону про мову

13:13, 23.03.2020
«Слуги народу» хочуть скасувати норми закону про мову

Низка депутатів переконані, що "Слуги народу" під прикриттям епідемії коронавірусу хочуть скасувати мовні квоти та інші норми законодавства, які захищають державну мову

На позачерговому засіданні Верховної Ради України влада хоче скасувати положення Закону України про функціонування української мови, як державної, зокрема про розмір квот на радіо та ТБ.

 

Про це нардеп від “Європейської Солідарності” Микола Княжицький заявив у Facebook.

 

“Інформую, що під виглядом захисту від коронавірусу зараз готуються пропозиції про скасування закону про мову. Ми з усією фракцією ЄС не допустимо цього. Закликаю до солідарності колег з інших фракцій”, – написав Княжицький. 

 

За його словами, законопроєкт пропонує: зупинити до кінця року дію квот україномовного продукту в ефірі; зупинити дію україномовних квот на ТБ, а строк запровадження наступного етапу (збільшення до 90%) перенести на 2026 рік; тимчасово зняти з телеканалів та радіостанцій вимоги дотримуватись умов ліцензій; зняти обмеження на трансляції фільмів і передач, створених не в Україні, ЄС, США та Канаді (тобто фактично йдеться про російські фільми і передачі) до кінця року; зняти вимоги щодо прозорості структури власності мовників до кінця року, зняти обмеження по кількості реклами, спонсорства, телепродажу до кінця року;  тимчасово зняти обмеження на трансляцію фільмів, які не мають прокатного посвідчення;  зупинити дію статті про мову в сфері культури в Законі про забезпечення функціонування української мови як державної (до липня 2024 року).

 

“Фактично йдеться про повернення українського телевізійного ефіру (радіо не чіпають) в те, як він виглядав після прийняття визнаного неконституційним закону про мову Ківалова-Колесніченка. З тією лише відмінністю, що тепер навіть програмні концепції телеканалів не будуть діяти, оскільки вони також перестають бути обов’язковими до кінця року. Тобто в телеефірі можна буде поставити будь-який російський серіал без перекладу українською та показувати його цілодобово”,- підкреслив Княжицький.

 

Він також наголосив, що, вказані пропозиції є неприйнятними, оскільки державний статус української мови встановлений Конституцією та розкритий багатьма законами.

 

“За висновком Конституційного Суду українська мова має захищатись та охоронятись на рівні з державними символами такими як герб, гімн та прапор. І запропоновані законопроектом зміни очевидно зазіхають на цей державним символ. Фактично йдеться про зупинення державного статусу української мови. Немає ніякої різниці між зупиненням застосування державної мови та зупиненням застосування, наприклад, державного прапору України – і в тому і в іншому випадку йдеться про діяльність проти конституційних засад держави”, – додав депутат.

 

"Депутати з фракції "Слуга народу" під прикриттям епідемії коронавірусу хочуть скасувати мовні квоти та інші норми законодавства, які захищають державну мову", - переконаий і депутат із фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв. 

 

Він, зокрема, повідомляє, що голова парламентського комітету гуманітарної політики Олександр Ткаченко ініціює під час позачергового засідання призупинити норми щодо квотування в аудіовізуальних ЗМІ, а також відтермінувати частину законодавства про мову до 2024-2026 років.

 

"Під прикриттям коронавірусу комітет гуманітарної політики ВР, а точніше його голова Олександр Ткаченко (бо засідань не проводилося), хоче, щоб ВР проголосувала на позачерговому: до кінця року призупинити ст.10 про мову аудіовізуальних ЗМІ в законі про телебачення і радіомовлення. Це 75% квота на українську і контроль за дотриманням!, до кінця року призупинити квоту на 50% української аудіовізуальної продукції!, частину закону про функціонування державної мови – стаття у сфері культури перенести на вступ у дію на липень 2024,  частину закону про мову у сфері телебачення і радіомовлення – а саме перехід на 90% україномовного продукту і недопущення приниження державної мови перенести на липень 2026 рік!" – повідомив народний депутат.

 

Володимир Ар'єв застерігає, що подібні ініціативи не мають відношення до боротьби з епідемією коронавірусу і є дуже дражливими для суспільства.

 

"Ці речі нічого спільного з епідемією не мають. Чіпати дражливі питання зараз, як це роблять ватні слуги, – це політичне мародерство. А з мародерами в такі часи розмова має бути відповідною. Тож дуже раджу не випробовувати терпець і закликаю Дмитра Разумкова негайно зупинити небезпечну гру деяких колег із вогнем", –  на своїй сторінці у мережі Facebook пише народний депутат.

 

Як повідомляла УМ, закон про мову Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року.

 

14 травня Верховна Рада відхилила постанови про скасування закону про мову, його підписав Андрій Парубій.

 

При цьому депутати від Опоблоку заявили, що оскаржать закон про мову в Конституційному суді.

 

16 липня, цей закон набув чинності.