Філарет розповів Москві про зв'язок між церквою та державою

18:44, 16.03.2019
Філарет розповів Москві про зв'язок між церквою та державою

(facebook.com/PatriarchPhilaret)

Патріарх Філарет прокоментував звинувачення у тому, що держава в Україні втручається у церковні справи. 

 

"Держава сприяє – це факт. Але держава сприяє так, як це робив президент, зі своїх державних позицій, захищаючи себе. Повинен президент захищати державу? Всі скажуть, що він повинен. А яким чином? А ось таким чином, яким він це робить. І влада на місцях повинна сприяти об’єднанню українського суспільства чи ні? Чи вона повинна розділяти суспільство?" - зазначив ієрарх у коментарі Главкому.

 

При цьому Філарет погодився, що держава і церква роз’єднані, але взаємопов’язані.

 

"Церква ж не втручається в політику, а держава не втручається у внутрішнє життя церкви. Я знаю, коли вона втручалась, знаю як діяла радянська влада і як діє теперішня влада. Це діаметрально протилежне ставлення до церкви. Якщо в радянські часи була повна залежність церкви від держави, то зараз ми маємо повну свободу. Але не треба забувати, що церква - це народ, а народ - це держава. Тому церква впливає на державу, але морально, а не втручається у її внутрішні справи", - пояснив Філарет.

 

Ієрарх прокоментував закиди Московського патріархату у бік української держави щодо того, що вона стає на бік однієї з церков. Зокрема, церква Московського патріархату заявляла, що керівникам райадміністрацій спустили вказівку сприяти проведенню парафіяльних зборів із тим, щоби громади виконали закон і змінили назву відповідно до центру своєї релігійної організації.

 

"Звичайно, держава стоїть на боці тієї церкви, яка підтримує її. Вона на боці не тільки православної церкви, а й на боці греко-католицької церкви, і римо-католицької, і мусульман, і юдеїв. Вона на боці всіх, хто підтримує державу і проти тих, хто діє проти держави", - резюмував патріарх Філарет.